Orezul cu lapte reprezintă un desert preferat de foarte mulți copii, dar și de adulți. Chiar dacă pentru prepararea lui nu sunt necesare prea multe ingrediente, există multe gospodine care nu știu să fiarbă orezul corect. Vei vedea mai jos secretul pentru un orez cu lapte foarte bun!
Orezul cu lapte reprezintă un desert sănătos, care poate fi un bun înlocuitor pentru prăjituri sau ciocolată (clătite, gogoși, bomboane sau alte tipuri de desert). Este făcut din doar două ingrediente, orez și lapte, iar după preferințe se mai poate adăuga și scorțișoară. Există însă și alte mici reguli de care trebuie ținut cont atunci când se pune orezul la fiert în lapte.
Orezul trebuie să fiarbă în lapte aproximativ 20 de minute, apoi se lasă acoperit pentru încă jumătate de oră. Acesta este secretul pentru ca rezultatul final să fie cremos. O să te poți bucura apoi de un desert delicios, din care îți poți pune o porție generoasă fără teama că îți pun în pericol silueta. Există și persoane care preferă să pună deasupra câteva lingurițe de dulceață sau fructe.
Potrivit playtech.ro, o singură farfurie de orez cu lapte conține carbohidrați – 74 g, proteine – 7.90 g, minerale: calciu – 225 mg, iod – 20 mg, magneziu – 33 mg, potasiu – 313 mg, fosfor – 49 mg, seleniu – 5.50 mg și fier – 1 mg, dar și vitamine: A, B1 – 0,09 mg, B2 – 0,33 mg, B9, vitamina D și acid folic. Așadar, este un desert care poate fi consumat chiar și în timpul dietei.
De asemenea, orezul cu lapte conține și aminoacizi cum sunt: treonina, valina, triptofanul, tirozina, metionina, leucina, histidina, alanina, arginina, fenilalanina, glicina.
Dacă vrei să îți surprinzi familia cu un desert bun și sănătos și vei alege să faci orez cu lapte, trebuie să știi ce fel de orez să alegi. Doar cel alb este indicat pentru această rețetă deoarece conține o cantitate scăzută de fibre. Cât despre lapte, este indicat cel de vacă, bogat în proteine. Pentru un gust diferit poți pune și puțin scorțișoară. Acest condiment ajută digestia.
Foarte important: orezul cu lapte trebuie gătit la foc mic și amestecat încontinuu în compoziție pentru a nu se lipi de fundul oalei!