Pieptul de pui este alimentul perfect pentru a găti o mâncare ușoară, sănătoasă și dietetică. Conținutul ridicat de proteină și scăzut în grăsimi este opțiunea ideală atât pentru cei care urmează o dietă slab calorică, cât și pentru copii. Dar, ca în cazul oricărui tip de carne, apare adesea dilema despre modul corect de gătire, mai exact temperatura optimă de siguranță alimentară a preparatului din carne.
Mai jos vei găsi toate sfaturile de care ai nevoie pentru a identifica modul sănătos de preparare a pieptului de pui.
În primul rând, oricine gătește trebuie să aibă câteva noțiuni de bază despre siguranța alimentară. Noțiunea principală de siguranță alimentară este temperatura de gătire a preparatelor din carne, mai ales. În rândurile de mai jos, vom face referire la carnea de pui, respectiv modul de pregătire și gătire.
Pregătirea pieptului de pui
Carnea de pui nu se spală! Dacă este cazul unei bucăți de carne contaminată cu germeni, prin spălare acești germeni nu doar că se împrăștie pe suprafețele de lucru, dar contaminează carnea și în interior. Astfel, după curățare de pene, puf, tulei, carnea se tranșează și se pune direct în vasul de gătit. Toate ustensilele și suprafețele cu care carnea de pui a venit în contact, se vor dezinfecta imediat.
Temperatura și timpul de fierbere a pieptului de pui
Pieptul de pui, în general carnea, se prepară doar în stare refrigerată. În cazul pieptului de pui congelat, se lasă la dezghețat, în frigider, peste noapte. Cum se menționează în paragraful anterior, carnea de pui nu se spală pentru că prin preparare termică, germenii se distrug, anulând orice risc de contaminare. Pieptul de pui este fiert corect când ajunge la temperatura din interior la 75 ° C. Temperatura se poate verifica cu ajutorul unui termometru introdus în cel mai groasă parte a pieptului de pui. În general, pieptul de pui atinge această temperatură internă, după ce a fiert o oră la foc mediu.
Aceste două paragrafe sunt esențiale în gătirea cărnii de pui. Sunt reguli ușor de aplicat pentru protejarea sănătății tale sau a familiei tale.
Un truc pentru fierberea mai rapidă a pieptului de pui este să gătiți în oala sub presiune. Cu această metodă, pieptul de pui va fi gătit în doar 20 de minute.
Ținând cont de recomandările de mai sus, uite care sunt pașii de fierbere a pieptului de pui:
Pasul 1- Adaugă pieptul de pui într-o oală cu apă rece. Pieptul de pui să fie acoperit complet de apă.
Pasul 2- Pune oala pe aragaz și adăugă o lingură de sare. Reglează focul la mediu-mare și așteaptă ca apa să dea un clocot.
Pasul 3- de îndată ce apa începe să fiarbă, redu temperatura la scăzut sau mediu-scăzut (în funcție de setarea aragazului), acoperă parțial cu un capac ( pentru a permite aburului să iasă) și fierbe carnea pentru cel puțin o oră sau până când temperatura internă atinge 75 ° C. Se spumează de câte ori este nevoie.(este foarte important să nu fierbi puiul la o temperatură ridicată în acest moment. Odată ce apa începe să fiarbă doar se reduce căldura și se lasă puiul să fiarbă la foc mic timp de 1 oră).
Pasul 4– după ce carnea a fiert, se scoate din oală și se lasă timp de 5 minute să se odihnească. După acest timp, poți tăia sau mărunți carnea.
Notă: pentru a crește savoarea puiului, pune la fiert, alături de carne, o tijă de țelină, o ceapă, o crenguță de cimbru și un cățel de usturoi întreg.