Sucul de roșii este bun de consumat oricând, mai ales că este foarte indicat pentru sănătate. Mai mult, specialiștii spun că un pahar de suc de roșii ajută la relaxare și la scăderea presiunii psihice. Așadar, fie că vrem suc de roșii proaspăt și răcoritor pentru vară sau vrem o rețetă de suc de roșii pentru a rezista și peste iarnă, iată câteva lucruri pe care e bine să le știm despre acest preparat, beneficiile lui și modul de preparare pentru a ieși perfect.
Multe dintre gospodine au decis că este timpul să facă ele, acasă, sucul de roșii perfect pe care și l-au dorit mereu, însă apare întrebare: cât se fierbe, de fapt, sucul pentru a ieși cum trebuie? Această întrebare este atât de populară, mai ales că majoritatea dintre noi am observat că este foarte greu să găsești sucuri naturale în magazine. Chiar dacă eticheta te asigură că este 100% suc, nu poți crede mereu acest lucru. Iar tot felul de conservanți, potențiatori de gust și arome nu aduc nimic bun acestor băuturi oricum, numai naturale nu.
Acum să vorbim puțin și despre beneficiile sucului de roșii. Sucul de roșii proaspete ajută la detoxifierea organismului, aceste legume fiind un foarte bune ca antioxidant. 70% din necesarul de vitamină C din organism este dat de un singur pahar de suc de roșii. Sucul de roșii conține fier și potasiu, vitaminele K, B1, B5 și B6, dar și alte minerale importante, că zinc, crom, sodiu, mangan. El are puterea de a regla colesterolul din sânge, de a intări sistemul imunitar, de a proteja inima și de a intări oasele.
Așadar, vara, când roșiile sunt proaspete, profitați din plin și faceți suc de roșii din care să beți câte un pahar zilnic. Sucul poate fi o băutură răcoritoare foarte bună, adăugati sare și puțin busuioc și veți obține cea mai gustoasă băutură de vară. În plus, 100 de grame de roșii conțin numai 35 de calorii, astfel că nici nu va afecta silueta în vreun fel.
Dacă roșiile nu sunt suficient de coapte atunci sucul de roșii va ieși mai acru. Pentru a înlătura acest gust se poate adăuga spre sfârșit și puțin zahăr sau chiar miere, după gust. Totuși, este recomandat să alegeți roșii coapte pentru suc. Un alt lucru ce trebuie știu este că din 1,5 kg de roșii se obține aproximativ 1 litru de suc, așadar luați atâtea roșii doriți pentru a face cât suc vreți. Veți mai avea nevoie și de sare grunjoasă, specială pentru murături. În funcție de cantitatea de roșii adăugați tot atâtea lingurițe de sare.
Înainte de orice se spală și se curăță roșiile, apoi se taie în 2 -4 bucăți. Se toacă foarte bine la robot sau la blenderul vertical până nu mai rămân urme de coji sau seminţe. Apoi, sucul de roșii se pune la fiert cu sarea. Lăsaţi sucul în funcţie de cât de concentrat vreţi să fie sucul de roşii. Cu cât îl fierbeţi mai mult, cu atât apa din roşii se va evapora mai mult.
Sticlele sau borcanele pe care urmează să le folosiţi trebuie spălate cu apă şi detergent şi sterilizate în prealabil. Alegeţi o oală potrivită ca mărime în care să încapă toate sticlele şi care să poată fi umplută cu apă până aproape de gâtul sticlelor. Puneți un prosop pe fundul cratiței și turnați apă fierbinte până la nivelul sucului din borcan. Fierbeți la foc mic timp de 10 – 15 minute și, dacă se formează spumă, aveți grijă să o îndepărtați. Acoperiți borcanele cu capace, răciți-le și puneți-le deoparte pentru depozitare.
Astfel pregătit, sucul de roșii va rezista foarte bine nu doar pentru iarnă, ci chiar până în vară, când vor fi din nou roșiile gustoase la îndemână.
Sucul de roșii poate fi conservat pentru iarnă, dar poate fi consumat și proaspăt la scurt timp după ce l-am făcut. Sucul de roșii este delicios în supe cremă sau în diferite rețete.
Roşiile spalate şi curăţate se taie felii și, împreună cu sarea și restul condimentelor, se toacă foarte bine la robot sau la blenderul vertical până nu mai rămân urme de coji sau seminţe și până toate ingredientele sunt ca o pastă. Sucul astfel preparat poate fi consumat ca atare sau folosit în diverse rețete. Pus la frigider în sticle ermetic închise, poate rezista bine chiar și câteva zile. Dacă doriți un suc de roșii dulce, puneți 1 lingură de sare și 2-3 linguri de zahăr la 3 litri de suc. Dacă vrei suc de roșii sărat, atunci la 1 litru de suc de roșii se pune 1 linguriță de zahăr și 2 lingurițe de sare.
Sucul de roșii nu se recomandă oricui. Persoanelor care suferă de pancreatita acută, sucul de roșii le va crește inflamația și durerea, gastrita acută, în special cu hiperaciditate. Nu trebuie consumat nici de persoanele care suferă de ulcer gastric acut deoarece sucul crește producția de acid clorhidric. În plus acest produs nu trebuie administrat de persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian și arsuri la stomac.