Zacusca se numără printre preparatele pentru toamnă care se fac în majoritatea gospodăriilor. Această tocăniță pe bază de vinete și ardei copți este delicioasă și sățioasă, ușor de pregătit și se păstrează excelent chiar și un an, fără să fie nevoie de conservanți. Cât timp se fierbe zacusca pentru a avea un gust desăvârșit și pentru a sta bine peste iarnă.
Finalul verii este perioada ideală pentru a pregăti conserve pentru iarnă. Pe lângă gemuri, dulcețuri, compoturi și murături, zacusca este nelipsită atunci când vine vorba despre pregătiri. Pentru a obține o zacuscă perfectă, este nevoie de ingrediente de calitate, proaspete, dar și să se respecte timpii de gătire.
Citește și: Care este pluralul de la zacuscă. Forma corectă pe care nu ai folosit-o niciodată
Vinetele se coc înainte de a pregăti zacusca sau pot fi folosite vinete coapte în prealabil și ținute la congelator. Ardeii se pot coace și ei înainte și pot fi păstrați la congelator sau pot fi copți și curățați pe loc. Indiferent că folosești vinete și ardei proaspăt coapte sau de la congelator, lasă-le la scurs bine înainte de a le pune în zacuscă. Apa pe care și-o lasă poate face ca preparatul să fie prea lichid și să fie nevoie să îl fierbi mai mult, ca să scadă.
Pentru a prepara zacusca, ceapa, ardeiul copt și vinetele se dau prin mașina de tocat sau se toacă mărunt, la cuțit. Ceapa împreună cu uleiul și o linguriță de sare se pun într-un vas pe foc. Se călește ceapa în jur de 7-8 minute, după care se adaugă ardeii copți și vinetele. După câteva minute, se pun și bulionul și foile de dafin. Se lasă focul potrivit și se acoperă vasul cu un capac tras într-o parte.
Citește și: Ai făcut zacusca greșit toată viața. Cât ulei se pune, de fapt. De asta iese grețoasă
Pentru a avea un gust desăvârșit și a sta bine la borcane, zacusca nu trebuie să fie fiartă nici prea mult timp, nici prea puțin. Călugărul Efrem de la Mănăstirea Dervent are o rețetă specială de zacuscă. Acesta a dezvăluit secretele pentru un preparat perfect, iar unul dintre ele constă în timpul de fierbere.
”Pentru o zacuscă cu gust spectaculos, esenţial este să se folosească ingrediente de calitate şi să i se acorde atenţia cuvenită în timpul pregătirii. În două ore zacusca noastră este gata”, spune părintele Efrem, precizând că în acest interval intră și coacerea și curățarea legumelor.
Citește și: De ce zacusca nu este de post, de fapt. Puțină lume știe asta
”Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahar”, recomandă bucătarul mănăstirii Dervent.
La final, se pune zahărul, pentru a corecta gustul acid al preparatului și se potrivește de sare. Zacusca se pune fierbinte în borcane sterilizate. Acestea se acoperă cu prosoape, pentru a se răci treptat. În acest fel, se vor menține sterile și zacusca se va păstra excelent, chiar și un an de zile.