Gabriela Cristea are propria sa rețetă pentru cozonac pufos. Iată mai jos ingredientele pe care le folosește și pașii pe care îi urmează pentru ca acest desert să fie pufos, gustos și aromat.
Cozonacul reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite preparate ale românilor, care nu lipsește de pe masă la zilele de sărbătoare. Gabriela Cristea a dezvăluit cum pregătește ea acest desert gustos.
Ingredientele necesare:
Gabriela Cristea spune că înainte de toate ingredientele trebuie lăsate la temperatura camerei pentru câteva ore. De asemenea, este important ca în bucătărie să nu fie frig în timpul preparării cozonacului.
Primul pas este pregătirea de maia pentru cozonaci, din 10 ml de lapte călduț, 15 gr de drojdie și o linguriță de zahăr. Maiaua se amestecă apoi cu puțină făină.
Gabriela Cristea spune că dospește cozonacii în două etape. Prima oară într-un cuptor încălzit la 40 de grade, timp de 20 de minute. După prima dospire aluatul se întinde din nou și se împachetează într-o folie de plastic. Se mai lasă să crească la temperatura camerei timp de 10 minute. Ulterior, porționează aluatul și îl mai lasă timp de 10 minute. Între timp pregătește crema din albuș de ouă, ciocolată și nuci: bate trei albușuri cu un praf de sare, apoi adaugă 3-4 linguri de zahăr, iar la final ciocolată. După acest pas amestecă crema folosind o paletă de silicon.
Gabriela Cristea spune că aluatul este bine frământat când face „bășicuțe” de aer. Astfel, întinde aluatul, apoi pune crema, taie în două și împletește cozonacul. Cozonacii se așază în tavă și se mai lasă la dospit Prezentatoarea TV spune că acoperă tăvile cu pungi de plastic. Îi pune apoi în cuptorul cald, unde îi lasă aproximativ o oră și jumătate. Înainte de coajere unge cozonacii cu albuș de ouă frecat cu un praf de sare. Îi lasă timp de 25 de minute la 170-175 de grade și nu deschide cuptorul în tot acest timp.
“Le pun un capac din folie de aluminiu, ca să nu se radă, scad temperatura și pentru încă 25 de minute ii coc la aproximativ 165 de grade”, a mai precizat Gabriela Cristea. La final, unge cozonacii cu apă și zahăr.