Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada Crăciunului. Pentru a obține o friptură fragedă și suculentă, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Indiferent ce bucată de carne alegi și cum o pregătești, timpul de gătire și temperatura sunt esențiale. Cât timp se lasă friptura de porc la cuptor și la ce temperatură, de fapt, pentru un rezultat delicios.
Nimic nu se compară cu o friptură fragedă și suculentă de porc, în sezonul rece. Indiferent că o pregătești pe grill, la cuptor, pe grătar sau în tigaie, carnea de porc trebuie gătită corect, pentru un rezultat delicios. Ficare tip de carne se va găti într-un anumit fel și, în timp ce ceafa de porc are nevoie doar de câteva minute pe fiecare parte pentru a se găti, un mușchiuleț sau un cotlet de porc va fi lăsat pe foc mai mult timp.
De departe cea mai fragedă friptură se face la cuptor. Indiferent cât de mică sau de mare ar fi bucata de carne, putem spune că o friptură este reușită dacă este fragedă și suculentă la interior și rumenită la exterior, însă fără să fie uscată. Cu cât o bucată de carne este mai mare, cu atât va fi mai fragedă, dar va avea nevoie și de mai mult timp de gătire. Pentru a frăgezi carnea înainte de a o prepara termic, poți apela la marinare sau la diverse trucuri.
Pregătirea unei fripturi de porc la cuptor necesită timp și răbdare. Cu cât bucata de carne este mai mare, cu atât se va găti mai lent. Timpul de preparare pornește de la o oră și jumătate și poate ajunge și până la două ore și jumătate. Dacă este gătită prea mult, carnea va deveni sfărâmicioasă și își va pierde din aromă.
Citește și: Greșeala majoră de evitat când faci friptură de porc. Îi strică tot gustul, nu va ieși suculentă
În ceea ce privește temperatura, este recomandat ca friptura de porc să fie gătită la foc mic spre mediu. Pentru a obține o crustă crocantă, poți pune carnea la cuptor la 220 de grade pentru primele 20 de minute, după care poți reduce focul la 170-180 de grade Celsius. Dacă friptura are o crustă de grăsime la exterior, acoperă tava cu folie de aluminiu, pentru a nu deveni uscată.
În ultimul sfert de oră, îndepărtează folia, pentru ca friptura să se rumenească la exterior. O altă metodă pentru a obține o friptură rumenă este să gătești carnea întâi în tigaie, apoi să o pui la cuptor. Metoda este folosită de bucătarii celebri, care mai întâi dau față cărnii în tigaie, adică o prăjesc pe toate părțile pentru a o rumeni, după care o pun la cuptor, pentru a se găti și la interior.