Friptura de miel este unul dintre preparatele tradiționale de Paște. Nu lipsește de pe mesele de sărbătoare ale românilor, iar pentru un rezultat fraged și suculent trebuie să ții cont de câteva trucuri. Cât timp se marinează carnea de miel și cât se lasă la cuptor. Trucuri de aur pentru toate gospodinele.
Fiecare friptură, indiferent că este de porc, miel sau vită, are două secrete principale: să fie marinată înainte de gătire și să fie preparată la foc mic. Carnea de miel este nelipsită de pe mesele de Paște la români, sub diverse forme. Unul dintre cele mai iubite preparate este friptura la cuptor, iar dacă este gătită cum trebuie va fi fragedă și suculentă de fiecare dată.
Pregătirea fripturii începe cu multe ore înainte de a fi pusă în cuptor. Marinarea este un pas esențial pentru un rezultat delicios și suculent. Marinada se face din condimente, usturoi, puțin ulei și un element acid: poate fi vin sau zeamă de lămâie. Aceste ingrediente au rolul de a frăgezi carnea, înainte de gătire.
Vezi și: Rețetă veche de aproape 100 de ani de stufat. Ce ingrediente să folosești pentru masa de Paște
Carnea de miel se pune la marinat peste noapte, în baițul pregătit. Indiferent că este vorba despre coaste sau pulpă de miel, carnea se masează bine cu amestecul, se pune într-un vas, se acoperă și se lasă la frigider pentru 8-10 ore. Este ideal ca friptura să stea la marinat 12 ore sau chiar mai mult. Cu cât este marinată mai mult timp, cu atât va fi mai fragedă. Din când în când, carnea se întoarce pe cealaltă parte sau se folosește o pensulă pentru a împrăștia marinada pe toate părțile.
Înainte de a prepara friptura, carnea se scoate din frigider și se lasă la temperatura camerei cel puțin o jumătate de oră. Carnea nu trebuie să fie rece atunci când este pusă în cuptor. Se preîncălzește cuptorul la 170-180 de grade, iar carnea se pune într-o tavă, împreună cu marinada. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptor, la foc mic.
Vezi și: Ce să pui în friptura de miel pentru un gust savuros. Carnea va ieși mult mai fragedă
Carnea se verifică din jumătate în jumătate de oră și se întoarce pe toate părțile, astfel încât să se gătească uniform. Friptura de miel are nevoie de cel puțin 2 ore pentru a se găti. În funcție de cât de mare este bucata de carne, aceasta poate avea nevoie și de 3 ore pentru a se găti și a fi fragedă și suculentă. În ultima jumătate de oră, se dă la o parte folia și se lasă friptura să se rumenească.
Friptura de miel se poate servi cu usturoi verde, cartofi la cuptor, piure sau salată de sezon, în funcție de preferințe.