Sarmalele sunt unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria tradițională românească. Fiecare gospodină are propria rețetă de sarmale, însă există anumite trucuri care pot face ca preparatul să iasă mult mai delicios. Spre exemplu, una dintre regulile esențiale în ceea ce privește sarmalele cu foi de varză este legată de timpul de opărire. Bucătarii au dezvăluit acest secret. Iată, așadar, cât timp se opărește varza pentru sarmale.
Sarmalele sunt un fel de mâncare ce se gătește în mod special în preajma sărbătorilor de iarnă sau de Paști, dar multe gospodine aleg să îl prepare indiferent de sezon. Dacă și tu îți dorești ca sarmalele tale să iasă delicioase, trebuie să ții cont de anumite aspecte. Unul dintre secretele bine păstrate este timpul corect de opărire a frunzelor de varză.
Citește și: Cât orez se pune la sarmalele în foi de viță. Secretul gospodinelor iscusite pentru un gust desăvârșit
Acest truc de aur al bucătarilor face diferența între sarmalele perfecte și cele care nu ies așa cu îți dorești. În cazul în care optezi pentru sarmale făcute cu foi de varză dulce, trebuie să știi că va fi necesar un timp de fierbere de aproximativ trei ore. Contează însă foarte mult cât de tare este varza. Pentru a-ți da seama dacă varza este fiartă, va trebui să guști din ea din când în când.
Citește și: Cât se fierb sarmalele în foi de viță. Ingredientul secret folosit de bunici ca să iasă moi și pufoase
Citește și: Ce să faci neapărat cu ceapa înainte de a o pune la sarmale. Așa vor avea gustul de la țară
Se pun la fiert într-o cratiță încăpătoare 5-6 litri de apă împreună cu oțetul și sarea. Apoi cotoarele verzei se scot și se pun la opărit când fierbe apa. După câteva minute, începem să scoatem pe rand frunzele de varză opărite și le punem la scurs într-o strecurătoare.
După ce s-au răcit suficient, tăiem partea superioară a nervurilor groase cu un cuțit, astfel încât să le putem rula mai ușor. Frunzele foarte mici din aproprierea cotorului se taie cubulete și se asază în oala în care vom fierbe sarmalele iar peste ele se pun cozile de la legătura de mărar.
Ulterior, curățăm și tocăm ceapa și ardeiul și apoi le călim puțin în ulei încins, până când se înmoaie. Se iau de pe foc și adăugăm carnea tocată orezul spălat bine și scurs de apă, frunzele de la marar tocate și 4-5 linguri de bulion.
Amestecăm bine întreaga compoziție și potrivim de sare și piper.
Apoi umplem foile de varză până când terminăm toată compoziția. Sarmalele se așază în oală, iar între ele se pun foile de dafin. Se fierb la foc mic timp de aproximativ 45 de minute, după care se mai lasă acoperite încă o oră.