Cât timp se poartă mărțișorul în piept. Semnificația specială pe care o are șnurul alb cu roșu

Încă din cele mai vechi timpuri, mărțișorul era legat la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului.
Cât timp se poartă mărțișorul în piept. Semnificația specială pe care o are șnurul alb cu roșu

1 martie este prima zi în care fetele poartă mărțișor, la mână, în piept sau la gât. Se spune că șnurul alb împletit cu cel roșu aduce noroc, celor care îl poartă încă din prima zi de pămăvară. Există însă, mai multe obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare a mărțișorului. Pentru cei care nu știu, iată mai jos, cât timp se poartă mărțișorul în piept.

1 Martie, origini vechi, strâns legate de noroc și fericire

Încă din cele mai vechi timpuri, mărțișorul era legat la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Ce trebuie să faci de Ziua Femeii ca să ai noroc tot anul

Cei care purtau mărțișor erau curaţi ca argintul la venirea primăverii. Tot pentru noroc și fericire era purtat și de către femei.

În trecut, fetele care doreau să se mărite se spălau pe față cu apă scursă de pe frunzele de fragi din pădure. Dacă făceau asta de 1 martie, aveau șanse să se căsătorească.

Cât timp se poartă mărțișorul în piept
Cât timp se poartă mărțișorul în piept

Astăzi, la sate şi oraşe, mărţişorul este confecţionat din două fire de lână sau de mătase răsucite, unul alb şi unul roşu, de care se prinde un obiect artizanal

Cât timp se poartă mărțișorul pentru a avea noroc

Se spune că semnificația firelor alb şi roşu ala mărțișorului este ancestrală.

Legenda spune că soarele a coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi a fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera pe Soare, un voinic s-a luptat cu zmeul, vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.

Citește și: 9 martie – Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Tradiţii şi obiceiuri care atrag norocul

Există însă, și alte legende legate de firul roșu și cel alb. Mulți spun că acesta a fost împletit de Baba Dochia. Asemenea Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic.

Mărțișorul se pune în piept în prima zi din lună, pe 1 Martie. Mulți preferă să poarte mărțișorul la mână. Indiferent cum alegeți, acesta trebuie purtat cel puțin până pe 9 martie. Mărțișorul se poartă în piept în funcție de zone.

Spre exemplu, în Dobrogea și în Muntenia se obișnuiește că mărțișorul să fie purtat în intervalul 1-9 martie, când Babă Dochia renunță la cele 9 cojoace ale iernii, Dar în alte zone se poartă toată luna martie.

Vezi și Semnificația Mărțișorului de 1 Martie. Ce simbolizează de fapt și cum a apărut această tradiție

În Moldova, mărțișorul este purtat chiar și de bărbați, urmând apoi ca femeile să primească altul de la ei, pe 9 martie. Oricare ar fi credințele și superstițiile zilei de 1 Martie și de Mărțișor, e bine ca tradiția mărțișorului să meargă mai departe.

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie

Tradiția spune că albul unui mărțișor simbolizează rațiunea, sobrul și masculinitatea, în timp ce șnurul roșul simbolizează feminitatea

Persoana care poartă Mărțișorul consecutiv, pentru mai multe zile, va avea noroc tot anul.

Cei care aleg să poarte mărțișorul vor avea parte de noroc, belșug și vor fi ocrotite în fața energiilor negative

O altă superstiție se referă la copiii nenăscuți. Tradiția spune că o mamă nu trebuie să-i pună copilului său mărțișorul de față cu o femeie gravidă. Dacă va face asta, este posibil ca bebelușul să vină pe lume cu un semn.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *