Cu toții știm cât de important este pentru sănătatea noastră să consumăm alimentele în termenul de valabilitate. Însă la fel de important este și felul în care depozităm anumite alimente. Brânza, spre exemplu, se păstrează obligatoriu în frigider. Dar în funcție de tipul acesteia, poate avea un termen mai mic sau mai mare de valabilitate.
Brânza este un aliment versatil și delicios, pe care majoritatea oamenilor îl includ în dieta zilnică. Aceasta poate fi consumată ca atare sau poate fi inclusă într-o multitudine de rețete de la aperitive și până la desert.
Indiferent de tipul ei, brânza trebuie păstrată într-un loc răcoros. Când vine vorba despre sortimentele tari, cum ar fi parmezanul sau brânza cheddar, acestea pot fi ținute în frigider între două și patru luni, dacă ambalajul este sigiliat. În schimb, dacă sunt depozitate în congelator, aceste sortimente pot rezista chiar și opt luni.
Pentru că fac parte din categoria brânzeturilor uscate, aceste sortimente se alterează mai greu și pot fi consumate mult mai mult timp. Cu toate acestea, după deschiderea ambalajului, este indicat să le consumi în termen de șase săptămâni, ca să fii sigur că nu îți pun sănătatea în pericol.
În plus, dacă pe suprafața lor apare mucegaiul, acest lucru nu trebuie să te sperie. Tipurile de brânză enumerate mai sus pot fi consumate în continuare, imediat după eliminarea părților afectate de mucegai, întrucât consistența lor împiedică răspândirea acestuia. Acest lucru nu este însă valabil și în cazul brânzeturilor moi.
Te-ar putea interesa și: Cum desărezi brânza fără să i se schimbe deloc gustul. Amestecul în care trebuie să o ții câteva ore
Cu cât brânza are o consistență ai moale, cu atât posibilitatea ca ea să se altereze rapid este mai mare.
De asemenea, în cazul sortimentelor precum feta sau camembert, trebuie mențonat că au un termen de valabilitate relativ redus. Este recomandat ca aceste tipuri de brânzeturi să fie consumate în termen de două săptămâni de la deschidere. Bineînțeles, regula păstrării în frigider este valabilă și în cazul lor. După această perioadă, se alterează, iar consumul lor în afara acestui termen poate provoca probleme de sănătate.
În ceea ce privește brânza de vaci, cea de capră și alte asemenea sortimente, acestea pot fi păstrate în frigider timp de aproximativ o săptămână. Este important să verificați mirosul și aspectul brânzei înainte de consum.
Te-ar putea interesa și: Unde se fabrică brânza de vacă Pilos de la Lidl. Sigur nu ai observat acest detaliu până acum pe etichetă