Conservarea alimentelor gătite în frigider este o metodă comună de păstrare a prospețimii și siguranței acestora. Cu toate acestea, durata de păstrare a mâncării în frigider poate varia în funcție de tipul de aliment și de condițiile de stocare. Este important să aveți grijă să nu depășiți limitele de timp recomandate pentru a evita riscul de deteriorare sau degradare a calității alimentelor.
Există o regulă generală importantă de reținut și anume că resturile de mâncare ar trebui să fie păstrate în frigider pentru o perioadă limitată, de obicei între trei și patru zile. Acest lucru este valabil atât pentru preparatele cu carne, cât și pentru cele vegetariene.
Cu toate că temperaturile scăzute din frigider încetinesc dezvoltarea bacteriilor, acestea nu sunt eliminate complet. Astfel, păstrarea resturilor în recipiente sigilate este esențială pentru a preveni contaminarea și pentru a ne menține siguranța alimentelor.
Vezi și: Alimente care nu se țin în frigider. Se strică mai repede dacă sunt depozitate la rece
Adesea, mirosul și gustul nu sunt suficiente pentru a determina dacă un aliment este sigur pentru consum, deoarece unele preparate, cum ar fi pizza sau mâncarea cu maioneză, pot părea și mirosi în continuare la fel de bine, chiar dacă au depășit termenul optim de păstrare.
În astfel de cazuri, cel mai înțelept este să vă ghidați după perioada de timp scursă de la momentul pregătirii alimentului, mai ales în cazul în care aveți îndoieli cu privire la siguranța acestuia.
Atunci când gătiți mai multe feluri de mâncare și nu puteți să le consumați într-un interval scurt de timp, cea mai bună opțiune este să le congelați. Alimentele gătite pot fi păstrate în congelator mai mult timp decât în frigider, motiv pentru care este recomandat să porționați preparatele pentru a le putea folosi treptat.
Citește și: De ce se strică ciorba în frigider. Greșeala uriașă pe care trebuie să o eviți
Totodată, este important de menționat că, odată dezghețate, alimentele nu trebuie recongelate. De exemplu, supele și ciorbele pot rezista la congelator timp de o lună, atâta timp cât sunt depozitate în caserole etanșe cu capac.
Te poate interesa și: Alimentul pe care să nu-l pui sub nicio formă pe ușa frigiderului. Se va strica imediat