Cât timp se poate păstra mâncarea gătită în frigider. Greșeala pe care o fac numeroase persoane

Iată cum trebuie să procedezi, de fapt.
Cât timp se poate păstra mâncarea gătită în frigider. Greșeala pe care o fac numeroase persoane

Conservarea alimentelor gătite în frigider este o metodă comună de păstrare a prospețimii și siguranței acestora. Cu toate acestea, durata de păstrare a mâncării în frigider poate varia în funcție de tipul de aliment și de condițiile de stocare. Este important să aveți grijă să nu depășiți limitele de timp recomandate pentru a evita riscul de deteriorare sau degradare a calității alimentelor.

Cât timp poți păstra mâncarea în frigider

Există o regulă generală importantă de reținut și anume că resturile de mâncare ar trebui să fie păstrate în frigider pentru o perioadă limitată, de obicei între trei și patru zile. Acest lucru este valabil atât pentru preparatele cu carne, cât și pentru cele vegetariene.

Cu toate că temperaturile scăzute din frigider încetinesc dezvoltarea bacteriilor, acestea nu sunt eliminate complet. Astfel, păstrarea resturilor în recipiente sigilate este esențială pentru a preveni contaminarea și pentru a ne menține siguranța alimentelor.

Vezi și: Alimente care nu se țin în frigider. Se strică mai repede dacă sunt depozitate la rece

Ce greșeală fac gospodinele

Adesea, mirosul și gustul nu sunt suficiente pentru a determina dacă un aliment este sigur pentru consum, deoarece unele preparate, cum ar fi pizza sau mâncarea cu maioneză, pot părea și mirosi în continuare la fel de bine, chiar dacă au depășit termenul optim de păstrare.

În astfel de cazuri, cel mai înțelept este să vă ghidați după perioada de timp scursă de la momentul pregătirii alimentului, mai ales în cazul în care aveți îndoieli cu privire la siguranța acestuia.

Cât timp se poate păstra mâncarea gătită în frigider
Cât timp se poate păstra mâncarea gătită în frigider

 

Atunci când gătiți mai multe feluri de mâncare și nu puteți să le consumați într-un interval scurt de timp, cea mai bună opțiune este să le congelați. Alimentele gătite pot fi păstrate în congelator mai mult timp decât în frigider, motiv pentru care este recomandat să porționați preparatele pentru a le putea folosi treptat.

Citește și: De ce se strică ciorba în frigider. Greșeala uriașă pe care trebuie să o eviți

Totodată, este important de menționat că, odată dezghețate, alimentele nu trebuie recongelate. De exemplu, supele și ciorbele pot rezista la congelator timp de o lună, atâta timp cât sunt depozitate în caserole etanșe cu capac.

Reguli importante de care trebuie să ții cont

  • Temperatura din interiorul frigiderului trebuie menținută sub 4 grade Celsius pentru a încetini dezvoltarea bacteriilor.
  • Organizați caserolele cu mâncare gătită în partea din față a frigiderului pentru a le face mai vizibile.
  • Evitați să aglomerați spațiul din frigider, deoarece acest lucru poate afecta circulația aerului rece și capacitatea de răcire a aparatului.
  • Nu depozitați în frigider fructe, legume sau zarzavaturi nespălate, deoarece acestea pot introduce microbi, paraziți sau chiar gândaci în interiorul aparatului.

Te poate interesa și: Alimentul pe care să nu-l pui sub nicio formă pe ușa frigiderului. Se va strica imediat

  • Resturile din conservele de carne și pește trebuie transferate imediat în recipiente de sticlă etanșe și consumate în maxim 48 de ore pentru carne de porc, vită sau pasăre, sau în 12-14 ore pentru pește.
  • Carnea crudă de porc sau de vită ar trebui plasată în zona frigiderului cu cea mai scăzută temperatură și nu ar trebui să fie depozitată mai mult de 4 zile.
  • Carnea tocată poate fi păstrată în frigider cel mult 24 de ore, după care ar trebui să fie gătită.
  • Peștele crud trebuie consumat în maximum 2 zile, cu condiția să fie curățat de intestine în prealabil.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *