Congelatorul este cel care ne ajută să păstrăm alimentele proaspete chiar și un an de zile. În funcție de tipul alimentelor, acestea pot fi păstrate la temperaturi scăzute pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă. Cât timp se poate păstra mâncarea gătită la congelator și ce trebuie să faci înainte de a o depozita.
Carnea, fructele, legumele și chiar produsele de panificație și mâncarea gătită pot fi puse la congelator, pentru a le prelungi durata de valabilitate. Dacă în frigider aceste alimente rezistă doar câteva zile, la congelator ele pot fi păstrate chiar și un an, datorită temperaturii scăzute. Pentru a se păstra cât mai bine în congelator, este nevoie să respecți anumite reguli de depozitare. Iată câteva dintre cele mai importante:
Citește și: Cât timp se pot păstra vinetele coapte la congelator. Orice gospodină trebuie să știe asta
Citește și: Toate gospodinele greșesc. Cât timp rezistă carnea în congelator, de fapt
Mulți oameni obișnuiesc să păstreze mâncare gătită la congelator, pentru a se bucura de ea și peste un anumit timp. Supa, sarmalele, tocănițele, ardeii umpluți pot fi păstrate la congelator, dacă sunt ambalate corespunzător. Mâncarea gătită poate fi ținută la congelator până la 3 luni, după care trebuie să fie consumată sau aruncată.
Dacă vrei să o congelezi, lasă mai întâi mâncarea să se răcească complet, după care pune-o în caserole cu capac și depoziteaz-o la congelator. Pune-o acolo la cât mai puțin timp după ce ai preparat-o, pentru a se păstra în stare cât mai bună. Nu uita să scrii pe recipient data la care ai congelat-o.
Citește și: Cât rezistă sarmalele în congelator, de fapt. Nu mai face această greșeală uriașă
Singura mâncare gătită care poate fi ținută și 4 luni la congelator este supa clară. Dacă prepari o cantitate mare de supă și vrei să o folosești ulterior la gătit, aceasta rezistă în congelator chiar și 4 luni.
Citește și: Motivul genial pentru care gospodinele pricepute pun ceapă în congelator. Trucul îți ușurează viața
Cu cât un aliment este mai proaspăt și mai puțin procesat, cu atât se va păstra mai bine la congelator. Dacă vorbim despre carne tocată sau carne afumată de porc sau de vită, de exemplu, acestea se pot păstra 9 luni la congelator, însă nu mai mult.