Vinetele sunt legume foarte îndrăgite de români, și nu numai, care sunt folosite într-o multitudine de rețete. Pentru a le păstra mai mult timp, maik ales atunci când nu se găsesc în stare proaspătă, gospodinele le coc și le depozitează în congelator pentru a le folosi iarna. Însă nu toate știu cât timp se țin vinetele, de fapt, la rece?
Vinetele coapte sunt legume pe care multe persoane aleg să le depozitele în congelator pentru a le putea folosi în anotimpurile ce urmează. Totuși, ele nu se țin la congelator foarte multe luni, deoarece, în timp, acestea își pierd proprietățile benefice pentru sănătate.
Consumate în sezonul potrivit, vinetele oferă o cantitate de substanțe nutritive unice, de care orice persoană are nevoie pentru o sănătate de fier. Vinetele sunt foarte bogate în fibre și ajută în curele de slăbire, având un procentaj caloric foarte scăzut. Fibrele se deplasează lent prin tractul digestiv și dau senzația de plin, ceea ce este un real ajutor, mai ales în perioada postului.
O porție de vinete coapte, atunci când este băgată la congelator, își pierde aproximativ 25% din substanțele minerale. Așadar, n u ar trebui ținute în congelator mai mult de 6 luni. Aceste legume nu trebuie gătite în mult ulei sau adăugate în prăjeli, pentru că au o capacitate mare de a absorbi grăsimile și sunt greu de digerat mai apoi.
Dacă te-ai hotărât să coci vinetele și să le pregătești pentru iarnă, trebuie să ții cont de unele indicații. Culoarea vinetelor potrivite trebuie să fie uniformă și strălucitoare și să nu prezinte adâncituri sau puncte negre. De asemenea, cele mai rezistente vinete sunt cele alese la început de sezon. Ulterior, semințele din vinete cresc prea mult și le schimbă gustul, devenind mai acre.
Poți coace vinetele prin două metode: pe flacără sau la cuptor. Dacă alegi să le coci la cuptor, trebuie să pregătești vinetele cu rigurozitate. Taie codița și dă coaja de pe vinete, apoi se umple un lighean cu apă și adaugă 50 de grame de sare. Înmoaie vinetele în apa sărată, aproximativ 30 de minute, clătește-le bine și elimină sarea de pe ele. Întinde mai multe șervețele de hârtie și pune legumele pe ele. La final, le vei acoperi cu un prosop pentru a se usca complet.
În timp ce vinetele se usucă, pregătește hârtie de copt și învelește un fund lat. Așază legumele uscate pe el și bagă-le la congelator, aproximativ o oră, apoi scoate-le, înfășoară fiecare vânătă în folie de plastic, apoi bag-o în două pungi de plastic. La sfârșit, pune legumele la congelator pentru anotimpul rece. Atunci când vei avea poftă de o mâncare ușoară, scoate câteva pachețele cu vinete coapte și gătește-le cum dorești.