Creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc duminică, 16 aprilie, Învierea Domnului. Începând din această zi, credincioșii se salută cu „Hristos a Înviat!” și răspund cu „Adevărat a Înviat!”, potrivit tradiției. Cât timp se spune „Hristos a Înviat!” și cu ce se înlocuiește acest salut ulterior.
„Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat!” sunt saluturile tradiționale în zilele de Paște, dar și după, precum și cuvintele rostite de români atunci când ciocnesc ouă de Paște. După slujba de Înviere, care a avut loc sâmbătă noaptea, preotul a salutat credincioșii cu „Hristos a Înviat!”, iar începând din acel moment, creștinii folosesc acest salut.
Citește și: Obiceiul interzis în prima zi de Paște. Ce nu e bine sub nicio formă să faci
Deși oamenii obișnuiesc să se salute astfel doar în zilele de Paște, reprezentanții bisericii spun că acest salut poate fi folosit mult mai mult timp. Mai exact, timp de 40 de zile după Paște, adică până la Înălțare. După ce trec cele 40 de zile de după Înviere, creștinii se salută cu „Hristos S-a Înălțat!” și răspund cu „Adevărat S-a Înălțat!”.
Timp de 10 zile, mai exact până la Rusalii (sau până la Cincizecime), creștinii ortodocși folosesc salutul cu „Hristos S-a Înălțat!”/ „Adevărat S-a Înălțat!”. Deși aceste tipuri de salut nu sunt folosite atât de multe zile de către credincioși, ele se păstrează în continuare în biserică, unde preotul continuă să salute în acest fel enoriașii la începutul și la sfârșitul slujbei, potrivit tradiției.
Deși nu se știe exact momentul în care a început să fie folosit acest salut în rândul creștinilor, semnificația lui este una cu totul aparte, după cum au explicat în trecut înalte fețe bisericești.
„Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos.”, a spus într-o cuvântare, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
Citește și: Rugăciune de Paște. Cuvintele puternice pe care e bine să le rostești
„(N.r. Salutul) surprinde o realitate consumată în anul 33, când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi. Salutul ‘Hristos a Înviat!’ e unul firesc. Cât priveşte urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic – bucuria e fondul vieţii creştine”, a explicat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.