Atunci când punem murături pentru iarnă, vrem să ne asigurăm că se vor păstra perfect până anul viitor. Sterilizarea borcanelor reprezintă un pas esențial pentru a ne asigura că nu există microorganisme care să ducă la formarea mucegaiului în borcane sau la fermentarea preparatelor. Cât timp se sterilizează borcanele cu castraveți și ce este dubla sterilizare.
Indiferent că preparăm gem, dulceață, compot, zacuscă sau murături, avem nevoie de borcane cu capac pentru a depozita aceste preparate pentru iarnă. Condițiile de depozitare, dar și sterilizarea temeinică reprezintă factorii care determină cât de bine vor sta aceste pregătiri. În cazul în care borcanele nu sunt corect sterilizate, ceea ce punem în ele poate fi compromis.
Citește și: Cum faci castraveți murați la soare. Trucul gospodinelor pentru cele mai bune murături de vară
Pentru a ne asigura că nu se întâmplă acest lucru, putem apela la dubla sterilizare. Astfel, borcanele de sticlă vor fi perfect curate atunci când punem ceva în ele. De asemenea, acestea pot fi sterilizate și după ce au fost umplute și sigilate, pentru a se crea vid în interior și pentru a elimina microorganismele.
După ce se spală cu apă și cu detergent și se clătesc bine, borcanele pot fi sterilizate. Acest lucru poate fi făcut la cuptor, la mașina de spălat vase sau la cuptorul cu microunde. Pentru a steriliza borcanele la cuptor, acestea se pun pe o tavă, cu gura în sus, iar capacele se pun alături.
Citește și: Câtă sare se pune la castraveții murați. Cantitatea corectă ca să iasă crocanți și delicioși
Se pune tava în cuptor și se setează acesta la 150 de grade, cu ventilație. Se cronometrează 15 minute, după care se oprește cuptorul. Temperatura nu apucă să ajungă la 150 de grade, ci la 105-110, temperatura optimă pentru a steriliza borcanele. Se oprește cuptorul și se deschide ușa, astfel încât borcanele să se răcească treptat.
În funcție de ce conțin, borcanele umplute vor fi sterilizate mai mult sau mai puțin timp. În general, timpul variază de la 30 la 60 de minute. Pentru a steriliza borcanele cu castraveți murați, se pregătește o cratiță încăpătoare și se pune o cârpă pe fundul ei. Se vor așeza borcanele, cu o distanță de 2 cm între ele. Acestea nu trebuie să fie lipite, pentru că se pot sparge.
Se adaugă apă, astfel încât înălțimea borcanelor să fie acoperită în jur de 3/4. Se acoperă borcanele cu o altă cârpă sau cu hârtie de copt, pentru ca temperatura din interior să fie mai mare. Se pornește focul și se urmărește cratița până când apa dă în clocot. Din acel moment, se cronometrează 30 de minute, timp în care focul trebuie să fie mic.
După ce a expirat timpul, se oprește aragazul și se lasă borcanele în cratiță, exact așa cum sunt, pentru a se răci treptat. Se depozitează într-un loc ferit, pentru a evita accidentele cu apă fierbinte. Durează în jur de 6 ore până când borcanele se răcesc.