Clătitele sunt printre cele mai iubite deserturi din întreaga lume. Pentru că se fac ușor, fără să ai cunoștințe avansate de cofetar- patiser, clătitele cu umpluturi variate de la dulcețuri, marmelade. fructe până la creme de ciocolată. vanilie sau de brânză dulce, le poate face oricine. Sunt nenumărate variante de preparare a clătitelor, majoritatea prăjite în tigaie dar sunt rețete foarte gustoase de clătite coapte la cuptor, gratinate cu sos delicios de smântână. Astfel, dacă vrei să-i surprinzi pe ai tăi cu o variantă nouă de clătite, avem pentru tine o rețetă de clătite delicioase gratinate la cuptor. Hai să vezi cât de ușor se prepară!
Clătite gratinate la cuptor. Rețeta pe care oricine poate să o facă.
Pentru această rețetă ai nevoie de brânză proaspătă de vaci, din aceea grasă, untoasă, de stafide hidratate în apă cu puțin rom autentic, smântână fermentată și ouă. Compoziția pentru foile de clătite este cea clasică, ouă, făină, unt, lapte și arome. Foile de clătite se prăjesc în tigaie. Din ingredientele de mai jos vor ieși 12-13 clătite, prăjite într-o tigaie de 25 centimetri.
Ingredientele necesare pentru clătite gratinate la cuptor
Foi de clătite
- 350 grame făină
- 3 ouă
- 500 mililitri lapte
- 250 mililitri apă minerală
- 50 grame unt topit
- coajă de lămâie
- extract de vanilie
- un praf de sare
Umplutură
- 500 grame brânză grasă de vaci
- 200 grame smântână fermentată, grasă
- 2 ouă
- 100 grame zahăr
- coajă de lămâie
- 100 grame stafide hidratate
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Extra
- 30 grame unt pentru topping
- 20 grame unt pentru uns forma
- sos: smântână frecată cu zahăr pudră
Preparare clătite gratinate la cuptor
1.Foi de clătite
- se mixează toate ingredientele pentru foile de clătite
- amestecul rezultat trebuie să fie gros, dar lichid
- se încinge o tigaie, unsă cu puțin ulei
- cu polonicul se toarnă în tigaie compoziția pentru clătite
- se lasă la prăjit pentru 3-4 minute, apoi foaia de clătită se întoarce și se prăjește pentru încă 3-4 minute.
2. Umplutura pentru clătite
- se omogenizează brânza dulce, bine scursă de zer, cu smântâna, ouăle, zahărul, stafidele hidratate, praful de sare și aromele
- va rezulta o compoziție vâscoasă dar lichidă. Această compoziție se va întări la coacere, datorită ouălor care vor coagula la căldură.
Umplerea și coacerea clătitelor
- se unge cu unt un vas termorezistent
- se setează cuptorul la temperatura de 170 de grade
- compoziția se împarte la numărul de clătite ( prin cântărire)
- fiecare foaie de clătită se umple cu ajutorul unui polonic și fie clătita se rulează, fie se împăturește
- clătitele umplute se aranjează în vasul de copt
- deasupra se presară bucățele de unt și sos de smântână frecat cu zahăr
- vasul se dă la cuptor pentru 30- 40 de minute sau până clătitele se rumenesc ușor.
Clătitele se pot servi fie calde, fie reci simple sau cu sos suplimentar de vanilie. Delicios!
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!