Cât timp se țin semnele de începător pe parbriz. Ce amendă riscă șoferii care nu le folosesc

Reguli clare pentru șoferii aflați la început de drum

Scris de: Daoud Andra

10 Jul. 2023

Cât timp se țin semnele de începător pe parbriz. Ce amendă riscă șoferii care nu le folosesc

După ce obțin permisul de conducere, majoritatea tinerilor sunt nerăbdători să se urce la volan. Atunci când pleacă la drum, șoferii începături trebuie să țină cont de o serie de reguli, pentru a nu primi amenzi. Cât timp se țin semnele de începător pe parbriz și ce alte reguli trebuie să respecte conducătorii auto fără experiență.

Ce trebuie să facă șoferii începători

Șoferii aflați la început de drum au de respectat o serie de reguli suplimentare față de cei cu experiență. Se consideră că ești șofer începător în primul an după ce ai obținut permisul de conducere și, până când capeți experiență, trebuie să te supui unor norme care au rol de prevenție a incidentelor în trafic.

Citește și: Codurile secrete de pe Waze. Mulți șoferi folosesc greșit aplicația, iată ce funcții uimitoare are, de fapt

Conducătorii auto începători trebuie să circule cu o viteză mai mică decât șoferii cu experiență. În afara localităților, viteza maximă permisă în primul an de condus va fi cu 20 de km/h mai mică. Astfel, șoferii începători nu pot conduce pe autostradă cu mai mult de 110 km/h, pe drumuri expres și naționale cu mai mult de 80 km/h, iar pe celelalte categorii de drumuri cu mai mult de 70 km/h.

De asemenea, șoferii începători trebuie să respecte toate regulile de circulație și pe cele de condus preventiv. Aceștia trebuie să adapteze viteza și distanța față de vehiculul din față la condițiile de drum și să conducă prudent. Conducătorii auto fără experiență sunt reperați în trafic cu ajutorul semnelor pe care trebuie să le poarte pe parbriz și pe lunetă.

Citește și: Greșeala pentru care șoferii riscă o amendă usturătoare chiar dacă au toate actele în regulă. Motivul nebănuit pentru care pot fi sancționați de poliție

Cât timp se țin semnele de începător pe parbriz. Ce amendă riscă șoferii care nu le folosesc 1
Semn de începător

Cât timp se țin semnele de începător pe parbriz

Semnele pentru începători mai sunt numite popular și ”lămâi” sau ”mămăligi”. Acestea sunt două cercuri de culoare galbenă, cu diametrul de 10 cm și cu semnul exclamării negru în mijloc. Un semn se pune pe parbriz și unul pe lunetă. Potrivit OUG 195/2002, semnele sunt obligatorii în primul an de condus. Ele se poziționează în colțul din dreapta jos al parbrizului și în colțul din stânga sus al lunetei.

”Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm”, se arată în textul legii.

Citește și: Cu ce viteză trebuie să circuli dacă ești șofer începător. Mulți fac greșeala

Dacă semnele de începător lipsesc și ești oprit în trafic, riști amenzi. De asemenea, amplasarea greșită a acestora poate atrage sancțiuni. Lipsa semnelor de începător se sancționează cu amendă contravențională. Cuantumul acesteia este cuprins între 290 și 435 de lei. Perioadă minimă obligatorie de purtare a semnelor este de un an, însă acestea pot fi lăsate și mai mult timp, în cazul în care șoferul nu se simte suficient de sigur pe el.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *