Vinetele coapte pot fi folosite în diverse preparate delicioase. Majoritatea gospodinelor aleg să le coacă imediat după ce le culeg, în special vara, apoi să le păstreze la congelator sau în borcane, pe care le depozitează în cămară pentru iarnă. Cu toate acestea, puține știu cât timp se țin vinetele coapte la congelator, de fapt!
În sezonul rece, vinetele coapte merg preparate sub formă de salată cu ceapă sau adăugate în diverse mâncăruri gustoase. Pentru a ne putea bucura de gustul lor savuros, multe gospodine aleg să le depoziteze la congelator, după ce coc vinetele. Puține știu că există și un termen limită pentru păstrarea acestora. Nutriționiștii atrag atenția asupra perioadei în care trebuie să consumăm vinetele coapte depozitate la rece.
Așadar, vinetele coapte nu trebuie ținute la congelator foarte multe luni, deoarece îşi pierd proprietăţile benefice pentru organism. Se știe că aceste legume sunt bogate în fibre și antioxidanți, susțin digestia și ajută la vindecarea sau menținerea sub control a gastritei. În plus, sunt ideale în lupta cu diareea, constipația și balonarea.
De regulă, o porție de vinete coapte pierde cam 25% din substanțele minerale dacă este băgată la înghețat. Recomandat este ca vinetele coapte să fie consumate în maxim 6 luni de la congelare. După acest termen, vinetele își pierd proprietățile și nu vor mai putea fi bune pentru consum. Drept urmare, vinetele congelate trebuie să aibă și o culoare uniformă, închisă și fără pete sau adâncituri.
Citește și: Cât timp se țin vinetele la scurs, după coacere. Secretul pentru o salată de vinete perfectă
După ce ați copt vinetele, se pun într-o sită suspendată deasupra unui vas și se acoperă lejer cu un capac sau o folie alimentară. Apa se va scurge în vasul colector iar aburul va face coaja să se desprindă ușor.
Vinetele se decojesc, de preferat cât sunt fierbinți. Miezul din interior se scoate cu o lingură. După ce vinetele coapte au fost curățate și scurse de apă, acestea se toacă mărunt și se transferă într-un castron. Separat se taie și ceapa mărunt și se amestecă cu vinetele. Apoi, începeți să turnați ulei, ca la maioneză, în timp ce le amestecați continuu cu o lingură de lemn.
Pe măsură ce se încorporează mai mult ulei în vinete, textura lor va fi mult mai cremoasă și mai deschisă la culoare. Când ați obținut o pastă fină, asezonați salata de vinete cu sarea, piperul și usturoiul. Opțional, puteți adăuga și zeama de la lămâie.