Cât timp se țin vinetele la cuptor, de fapt. Mulți români aleg varianta asta, secretul pentru o coacere perfectă

Metoda de a coace vinetele fără să faci fum în casă

Scris de: Oana Matei

10 Jul. 2023

Cât timp se țin vinetele la cuptor, de fapt. Mulți români aleg varianta asta, secretul pentru o coacere perfectă

Vinetele coapte la cuptor sunt un preparat popular și delicios în bucătăria românească. Coacerea lor în cuptor aduce o textură moale și aromă intensă, transformând aceste legume într-o adevărată delicatesă. Însă, cât timp trebuie să le ținem în cuptor pentru a obține rezultatul perfect? Iată câteva sfaturi și secrete pentru o coacere perfectă a vinetelor la cuptor.

Coacerea vinetelor la cuptor

Coacerea vinetelor întregi la cuptor este un mod simplu și delicios de a le pregăti. Iată câțiva pași pe care îi poți urma:

  • Pregătirea vinetelor

Alege vinete proaspete și coapte, de dimensiuni similare. Vinetele bune pentru copt sunt acelea de dimensiuni mari, cu coaja lucioasă și închisă la culoare. Spală-le bine sub apă rece și șterge-le cu un șervet.

  • Înțeparea vinetelor

Cu ajutorul unei furculițe sau a unui cuțit ascuțit, fă câteva tăieturi superficiale în coaja vinetelor. Aceasta va permite aburului să se elibereze în timpul coacerii și va împiedica vinetele să plesnească.

  • Preîncălzirea cuptorului

Încălzește cuptorul la o temperatură de aproximativ 200-220 de grade Celsius.

  • Coacerea vinetelor

Așază vinetele pe o tavă sau direct pe grătar în cuptorul preîncălzit. Lasă-le să se coacă timp de aproximativ 40-45 de minute sau până când coaja devine încrețită și moale, iar interiorul se înmoaie. Întoarce-le și verifică-le periodic, pentru a te asigura că se vor coace uniform. Dacă alegi să așezi vinetele direct pe grătarul cuptorului, pune dedesubt o tavă tapetată cu hârtie de copt astfel să eviți ca zeama să se scurgă în cuptor.

Vezi și Câtă maioneză se pune de fapt în salata de vinete. Multe persoane fac greșeală

  • Răcirea vinetelor

După ce vinetele sunt coapte, scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească puțin. Pune vinetele fierbinți într-o caserolă de sticlă cu capac. Astfel, vinetele se vor curăța mult mai ușor. Îndepărtează coaja ușor, folosindu-te de o lingură sau de mâini.

  • Scurgerea vinetelor

Pune la scurs vinetele curățate într-o strecurătoare de plastic sau pe un tocător de lemn, puțin înclinat. Stropește-le cu puțină zeamă de lămâie și sare, astfel vinetele se vor albi iar gustul amar va fi anulat.

  • Tocarea vinetelor

În funcție de preferințe, vinetele se pot toca cu cuțitul, la blender sau prin mașina de tocat carne. Dacă folosești blenderul vertical, vinetele vor ieși ca o pastă foarte fină.

  • Utilizarea vinetelor coapte

Vinetele coapte pot fi servite în diverse rețete, cum ar fi salate, antreuri sau sosuri. Poți alege să le asezonezi cu ulei de măsline, ceapă tăiată fin, ierburi aromatice sau condimente, în funcție de preferințele tale.

Vezi și Câtă ceapă se pune de fapt în salata de vinete. Secretul pentru a ieși perfectă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
8.3 24 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *