Vara este sezonul multor legume! Vinetele se numără printre cele mai cumpărate din piețe și supermarket, atât pentru consum pe timpul verii, cât și pentru pus la păstrare în diferite moduri, pentru iarnă. De cele mai multe ori, vinetele sunt coapte apoi pregătite pentru consum. Tu știi cât ar trebui să ții vinetele la cuptor?
Mai întâi de toate asigură-te că alegi vinete proaspete, coapte, de dimensiuni similare. Vinetele bune pentru copt sunt cele de dimensiuni mai mari, care au coaja lucioasă și închisă la culoare. Spală-le bine cu apă rece și șterge-le cu un șervet. Folosește apoi o furculiță sau un cuțit și fă câteva tăieturi superficiale în coaja vinetelor. Acestea vor permite aburului să se elibereze în timpul coacerii și va împiedica vinetele să plesnească.
Preîncălzește apoi cuptorul la o temperatură de 200-220 de grade Celsius. Pune vinetele pe o tavă sau direct pe grătar în cuptorul preîncălzit. Lasă-le la copt pentru aproximativ 40-45 de minute sau până câd coaja devine încrețită și moale, iar interiorul se înmoaie. Întoarce-le și verifică-le periodic, pentru a te asigura că se vor coace uniform. Dacă alegi să așezi vinetele direct pe grătarul cuptorului, pune dedesubt, o tavă tapetată cu hârtie de copt astfel să eviți ca zeama să se scurgă în cuptor.
Atunci când vinetele sunt coapte, scoate-le din cuptor i lasă-le să se răcească puțin. Pune-le într-o caserolă de sticlă cu capac. Vei vedea că așa se vor curăța mai ușor vinetele. Îndepărtează apoi coaja ușor, folosind o lingură sau pur și simplu cu mâinile. Pune la scurs vinetele curățate, într-o strecurătoare de plastic sau pe un tocător de lemn, puțin înclinat. Poți să le stropești cu puțină zeamă de lămâie și sare. Acest truc va ajuta vinetele să capete culoarea albă și să elimine gustul amar.
Există multe rețete de vinete. Ele pot fi servite în diverse rețete de la salate, la antreuri sau diferite sosuri. Poți să le asezonezi cu ulei de măsline, ceapă tăiată fin și condimente, în funcție de preferințele tale.