Cât timp se ține candela aprinsă în casă, de fapt. Locul unde e bine să o așezi

Ce spun preoții
Cât timp se ține candela aprinsă în casă, de fapt. Locul unde e bine să o așezi

Încă din antichitate, candelele au fost folosite ca și parte a ritualurilor de rugăciune pentru a-l onora pe Dumnezeu. De asemenea, obiceiul de a aprinde candele își are originea în vremurile Vechiului Testament, unde o lampă cu ulei era aprinsă pentru a „susține o flacără perpetuă”. Cu toate acestea, puține persoane știu cât timp se ține candela aprinsă în casă!

Cât timp se ține candela aprinsă în casă

În zilele noastre, oamenii aprins des candele în casă. De obicei, acestea sunt aprinse în fața unei statui cu chipul lui Hristos, demonstrând devotamentul și reverența noastră față de El. De asemenea, candela este un obiect foarte important în religie pentru că acest obiect se regăsește la fiecare intrare în lăcașurile de cult.

Trebuie precizat că aceasta nu este o lumânare de ceară, ci un vas cu ulei, cu o mică plută ce conține un fir de bumbac, care se aprinde.

Duhovnicii susțin că uleiul care se pune în candelă trebuie să fie unul de bună calitate, la fel și bumbacul, în caz contrar, nu va arde cum trebuie.

În plus, candela poate fi ținută aprinsă în casă cât mai mult timp. Asta dacă ne aflăm acasă, dacă nu, este bine să o stingem când suntem plecați.

Se aprinde când ne rugăm

Preoții recomandă să aprindem candela atunci când ne rugăm sau în zilele cu sărbători importante.

„Ar fi foarte bine ca ea să fie ținută aprinsă cât mai mult timp. Desigur, din motive practice, ea nu poate fi ținută aprinsă „mereu” (de exemplu, nu vei pleca din casă pentru multă vreme și vei lăsa candela aprinsă, deoarece poate fi periculos). Însă atunci când ești acasă și atunci când te rogi nu ai nici un motiv să nu o ții aprinsă cât mai multă vreme. Despre candelă spunea cineva că „ne ajută în primul rând la adunarea minții și la odihnirea gândurilor”, a spus preotul Andrei Atudori, conform Doxologia.

Citește și: Zilele în care este bine să aprinzi tămâie în casă. Ce spun de fapt preoții

Unde este bine să fie așezată în casă

O candelă nu poate fi așezată oriunde în casă. Ea trebuie să stea lângă icoane, pe o măsuță, sau atârnată de un suport de perete. În biserică, toate candele sunt puse la icoanele mari. Potrivit preoților, uleiul de la candelă este sfințit și acesta are inclusiv proprietăți tămăduitoare.

După ce candela s-a terminat, nu trebuie aruncată la gunoi, ci curățată. În plus, femeile nu trebuie să arunce la gunoi uleiul învechit pentru că acesta este plin de toate rugăciunile săvârșite până atunci.

Citește și: De ce este bine să aprinzi lumânări în casă. Nu mulți știu asta

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *