Porumbul este unul dintre deliciile sezonului cald. Fiert sau copt, acesta ne poate satisface papilele gustative în orice împrejurare, fie că îl consumăm pe plajă, la mare, sau că preferăm să îl cumpărăm din piață și să îl fierbem noi. Dar cu toate acestea, în cazul în care preferăm să pregătim porumbul acasă, de multe ori gustul său poate să nu fie tocmai cel dorit. De aceea, trebuie să ținem cont de câteva aspecte importante atunci când fierbem porumbul, printre care și de timpul de fierbere. Află din articolul de astăzi cât timp se ține, de fapt, porumbul la fiert.
Istoria porumbului este una fascinantă. Deși el există de peste opt milenii pe Pământ, acesta nu a fost o plantă care să se devolte natural, ci una creată de oameni. Porumbul, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu ar fi existat dacă nu existau oamenii care l-au cultivat și dezvoltat.
De-a lungul timpului, această cultură aproape indispensabilă în zilele noastre a atras atenția cercetătorilor. Potrivit celor mai recente date, porumbul are la origine o iarbă sălbatică denumită teosinte, care arată foarte diferit de planta pe care noi o cunoaștem astăzi. Boabele erau mici și nu erau așezate unele lângă altele, așa cum se întâmplă cu boabele de pe știuletele de porumb din zilele noastre.
În prezent, există aproximativ 50 de specii de porumb în întreaga lume, de culori, texturi, forme și dimensiuni diferite ale boabelor. Cele mai comune tipuri sunt cele cu boabe albe, galbene și roșii, iar cele mai consumate de către om sunt cele din primele două categorii.
Porumbul poate fi consumat sub multe forme, inclusiv ca mălai și griș. Dar în aceeași măsură el poate fi mâncat fiert sau copt.
Iată, așadar, cum poți obține cel mai bun porumb fiert. Secretul cel mai important constă în timpul de fierbere. Acesta variază în funcție de prospețime, mărime, tip și cantitatea de porumb care se gătește. Ținând cont de aceste aspecte, fierberea porumbului poate dura între 2 și 10 minute.
Trebuie să știi că fierberea excesivă poate avea ca rezultat o textură neplăcută, moale și îi poate reduce cantitatea de antioxidanți. De aceea, îți vom prezenta mai jos câțiva timpi de fierbere de care poți ține cont, în funcție de tipul de porumb pe care îl alegi.
Fără îndoială, cel mai gustos porumb este cel proaspăt. Așadar, cumpără știuleții aflați pe tarabele piețelor în plin sezon. Porumbul proaspăt se simte greu pentru dimensiunea sa, din cauza conținutului mare de umiditate. Pipăie pe toată lungimea știuletele de porumb. Ar trebui să fie ferm, iar boabele să se simtă pline. Fii atent la orice spațiu în care ar putea lipsi boabe.
Caută mătase lucioasă, maro deschis sau aurie, în partea superioară a știuletelui, și evită porumbul cu mătase neagră și moale.
Învelișul trebuie să fie de un verde strălucitor, umed și bine înfășurat pe știulete. O coajă galbenă sau maro uscată este un semn că porumbul a fost depozitat de ceva timp.
Tulpina, în partea de jos, trebuie să fie palidă, dar nu maro.