Varza murată se numără printre preparatele clasice de toamnă. Pentru a se păstra bine și a fi suficient de acră, este nevoie să fie pusă la murat corect și să stea suficient timp în butoi, înainte de a umbla la ea. Cât se ține varza la murat, pentru a avea gustul perfect. Așa știi că este gata pentru a fi folosită.
Varza de toamnă poate fi pusă la murat imediat ce a fost recoltată, în funcție de prognoza meteo. Potrivit tradiției populare, se spune că varza murată se pregătește între Sfântul Dumitru (26 octombrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie). Multe gospodine însă o pun mai devreme în butoi, pentru ca aceasta să se acrească și să poată fi folosită până la Crăciun.
Cu cât afară este mai cald, cu atât varza se acrește mai repede. Dacă temperaturile scad, varza trebuie să stea mai mult timp în saramură pentru a fi murată. Așadar, dacă vrei să te bucuri de aroma ei cât mai repede, este ideal să o pui în butoi când afară încă sunt temperaturi ridicate.
Citește și: De ce se pune mărar la varza murată. Trucul gospodinelor de la țară pentru o aromă deosebită
Intervalul depinde, așadar, de momentul în care este pusă varza în butoi și de starea vremii. Dacă temperatura ambientală este în jurul a 25 de grade, varza va fi murată într-o săptămână. Cu cât temperatura este mai mică, cu atât varza se va acri mai greu. La o temperatură de 20 de grade, de exemplu, varza va fi bună de folosit după două săptămâni.
Dacă avem de-a face cu temperaturi medii de 17-18 grade, varza se va mura în trei săptămâni. Cu cât este mai frig, cu atat varza se acrește mai greu, astfel că dacă temperaturile sunt sub 10 grade, poate să dureze și trei luni ca varza să fie acră.
Citește și: Cum se așază varza în butoi. Secretul din bătrâni ca să se păstreze tare și crocantă și să nu facă floare