Cât timp se ține varza la murat, de fapt. Secretul pe care trebuie să-l știe orice gospodină

După câte zile poate fi folosită la sarmale

Scris de: Daoud Andra

04 Oct. 2023

Cât timp se ține varza la murat, de fapt. Secretul pe care trebuie să-l știe orice gospodină

Varza murată se numără printre preparatele clasice de toamnă. Pentru a se păstra bine și a fi suficient de acră, este nevoie să fie pusă la murat corect și să stea suficient timp în butoi, înainte de a umbla la ea. Cât se ține varza la murat, pentru a avea gustul perfect. Așa știi că este gata pentru a fi folosită.

Când se pune varza la murat

Varza de toamnă poate fi pusă la murat imediat ce a fost recoltată, în funcție de prognoza meteo. Potrivit tradiției populare, se spune că varza murată se pregătește între Sfântul Dumitru (26 octombrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie). Multe gospodine însă o pun mai devreme în butoi, pentru ca aceasta să se acrească și să poată fi folosită până la Crăciun.

Cu cât afară este mai cald, cu atât varza se acrește mai repede. Dacă temperaturile scad, varza trebuie să stea mai mult timp în saramură pentru a fi murată. Așadar, dacă vrei să te bucuri de aroma ei cât mai repede, este ideal să o pui în butoi când afară încă sunt temperaturi ridicate.

Citește și: De ce se pune mărar la varza murată. Trucul gospodinelor de la țară pentru o aromă deosebită

Ce să faci cu varza înainte de a o pune la murat
Varză murată

Cât timp se ține varza la murat

Intervalul depinde, așadar, de momentul în care este pusă varza în butoi și de starea vremii. Dacă temperatura ambientală este în jurul a 25 de grade, varza va fi murată într-o săptămână. Cu cât temperatura este mai mică, cu atât varza se va acri mai greu. La o temperatură de 20 de grade, de exemplu, varza va fi bună de folosit după două săptămâni.

Dacă avem de-a face cu temperaturi medii de 17-18 grade, varza se va mura în trei săptămâni. Cu cât este mai frig, cu atat varza se acrește mai greu, astfel că dacă temperaturile sunt sub 10 grade, poate să dureze și trei luni ca varza să fie acră.

Citește și: Cum se așază varza în butoi. Secretul din bătrâni ca să se păstreze tare și crocantă și să nu facă floare

Trucuri pentru cea mai bună varză murată

  • Alege verze de dimesiune medie, cu frunzele subțiri. Asigură-te că nu sunt stricate sau lovite.
  • Scobește cotorul cu un cuțit, pentru ca saramura să intre în ele.
  • Spală bine butoiul cu apă fiartă și bicarbonat, pentru a fi perfect curat.
  • Folosește sare grunjoasă, specială pentru murături, atunci când prepari saramura.
  • Pune în butoi rădăcini de hrean, pentru ca varza să se mențină tare și crocantă. În plus, acesta are rol antibacterian și antifungic.
  • Adaugă în butoi boabe de porumb sau orez, pentru a accelera procesul de fermentare.
  • Pune o greutate deasupra verzelor, astfel încât acestea să fie tot timpul acoperite de lichid.
  • Suflă aer în butoi, în primele zile, cu ajutorul unui furtun sau al unei țevi, pentru a amesteca saramura.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.9 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *