Ouăle sunt nelipsite din alimentația zilnică a multor oameni. Acestea pot fi gătite în multe feluri și sunt alimente complete care oferă organismului multe substanțe nutritive. Spre exemplu, un ou de 50 de grame are aceeași valoare nutritivă precum 150 ml de lapte, 40 grame de carne sau 20 de grame de brânză uscată. Află de mai jos care este valabilitatea acestora și cum să verifici dacă mai sunt bune.
Există mai multe metode de verificare a prospețimii ouălor, fără să fie nevoie să spargi coaja. Iată detaliile care necesită mai multă atenție:
Camera de aer – la început este foarte mică, având un diametru de 3-4 mm, apoi se mărește treptat pe măsură ce lichidul din ou se evaporă, ajungând după câteva zile la aproximativ 2 cm.
Coaja trebuie să fie curată și fără să aibă crăpături. Culoarea cojii poate fi de la alb la galben deschis sau galben închis până la cafeniul la ouăle de găină. De asemenea, coaja este mată la ouăle proaspete. Ouăle de rață au coaja albă, verde deschis sau verde albăstrui. Ouăle de gâscă au culoarea albă mată, fără luciu. Ouăle vechi au coaja lucioasă, unsuroasă, uneori cu pete pe ea.
În cazul ouălor proaspete se poate observa că stratul mijlociu al albușului este mai des și își păstrează forma sa mai mult sau mai puțin globulară. Stratul superficial este mult mai fluid și se întinde pe fundul farfuriei. La ouăle mai vechi albușul are o consistență lichidă, iar culoarea devine cenușie, apoi verzuie. Gălbenușul își pierde forma și consistența, se sparge și curge, acânv o culoarea măslinie, scrie agrotv.md.
Dacă sunt ținute la frigider, la temperatura de 4 grade Celsius, ouăle proaspete de țară pot fi păstrate între 10 și 20 de zile, cu condiția ca temperatura să fie constantă și umiditatea să nu depășească 85%. Aceeași regulă este valabilă și pentru ouăle din magazin.
Mare atenție atunci când cumperi ouă din magazin! Ai grijă să nu fie sparte pentru că în această situație ouăle pot fi contaminate. De asemenea, verifică termenuld e valabilitate pentru ouă.