Cât timp trebuie să fierbi ouăle ca să fie tari sau moi, ce e important să știi. Oul este alimentul de bază în viața omului și mulți preferă să îl consume în prima parte a zile, la micul dejun acesta având numeroase proprietăți benefice organismului. De asemenea, este foarte important dacă vrei ca oul să îți iasă tare sau moale, înainte să îl consumi.
Pentru asta, există câteva trucuri pentru un rezultat dorit. Cât timp trebuie să fierbi ouăle ca să fie tari sau moi. Trucul pentru ca ele să nu se spargă.
Lasați oul timp de 10 minute, din momentul în care apa începe să fiarbă. Veți observa că după 10 minute aceastea încep să se crape.
Pentru a obține oul moale nu fierbeți mai mult de trei minute. În cazul în care îl vreți mediu, lăsați să fiarbă 6 minute.
Oul perfect este: neted, albușul lui — elastic, dar nu precum cauciucul, gălbenușul — fin și foarte galben, situat exact în centru.
Kenji Lopez-Alt, un bucătar-șef celebru american, blogger culinar și scriitor, absolvent al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology), deseori face experimente științifico-gastronomice. Iată ce spunea despre fierberea ouălor.
„În ultimii câțiva ani am fiert mii și mii de ouă. Și, credeți-mă, nu există o metodă absolut sigură. Dar bunica-știință mărește șansele de reușită.
Dacă ești atent la legile ei, poți obține un ou fiert, care se curăță ușor, cu gălbenușul bine fiert și albușul gustos” — Kenji Lopez-Alt, potrivit retete-usoare.eu.
În general, oamenii preferă să țină ouăle în frigider, iar dacă vor să le fiarbă, le pun în apă rece și apoi pe foc. Este indicat ca acestea să stea o perioadă la temperatura camerei și asta pentru că de asta depinde textura obținută.
Dacă vreți ca ouăle să se curețe ușor, puneți-le direct în apă clocotită.
Chiar dacă veți lua ouă de 2-3 săptămâni și le veți fierbe în apă rece, jumătate dintre ele se vor curăța rău.
Trebuie să știți că atunci când fierbeți ouăle în apă rece și pe foc mic, gălbenușurile lor rămân, după cum trebuie, în mijloc
Pentru a evita ca ooăle să se decojască rău este bine să le pui imediat în apă rece după fierbere.
De asemenea, se întâmplă ca dacă ouăle să se decojească greu, acestea să fie proaspete. Cele vechi de doar câteva zile sunt și cele al căror albuș nu se coagulează bine, drept urmare, coaja nu se dezlipește ușor.
Bicarbonatul de sodiu crește alcalinitatea oului și astfel va fi mai ușor de curățat. Dacă vrei să obții ouă tari, lasă-le în apă rece și apoi pune-le la fiert.
În cazul în care vrei să ai gălbenusul moale, scufundă oul în apa fierbinte, ține-l la fund cu ajutorul unei linguri și numără aproximativ 3 minute.