Cât trebuie fiert orezul cu lapte, de fapt. Secretul celui mai delicios desert de la bunica

Rețeta cu care nu greșești

Scris de: Oana Matei

19 Aug. 2023

Cât trebuie fiert orezul cu lapte, de fapt. Secretul celui mai delicios desert de la bunica

Una dintre cele mai îndrăgite amintiri din copilărie este gustul dulce și cremos al orezului cu lapte. Acest desert simplu, dar plin de savoare, a rămas în inimile noastre și ne aduce mereu un sentiment de bucurie și satisfacție. Însă, deși este ușor de preparat, parcă nu ne iese întotdeauna la fel de cremos sau mai rău, uneori se întâmplă să îl afumăm. Din acest motiv, mai ales pentru cei care vor să învețe să prepare acest delicios desert, vă arătăm acele mici trucuri cu care nu veți da greș. Haideți să descoperim secretul acestui desert delicios!

 Orez cremos cu lapte- desertul copilăriei

Rețeta de orez cu lapte se prepară doar din trei ingrediente plus aromele pe care le doriți. Deși poate fi simplă, există unele mici detalii de care să ții cont:

  • Tipul de orez ales în timpul preparării orezului cu lapte poate face o mare diferență în textura și gustul final al desertului. Cel mai recomandat tip de orez pentru orezul cu lapte este orezul cu bob rotund, care este bogat în amidon și va conferi desertului o textură cremoasă.
  • Determinarea cantității potrivite de orez și lapte este cheia pentru a obține consistența dorită. De regulă, se folosesc aproximativ 1 parte de orez la 3 sau 4 părți de lichid ( lapte și apă sau doar lapte). Aceasta înseamnă că, de exemplu, dacă utilizați o cană de orez, va trebui să adăugați între 3 și 4 căni de lichid.
  • Când pregătești orezul cu lapte, gătește-l direct într-un amestec de lapte și apă. Aceasta va ajuta la absorbția de lichid și va face orezul mai cremos și mai aromat.
  • Zahărul se adaugă spre final, când orezul este aproape fiert.
  • Pentru un gust mai bun și pentru a-i permite să devină mai cremos și mai aromat, este recomandat să aștepți ca orezul cu lapte să se răcească complet înainte de a-l servi. Acest lucru permite lichidului să fie complet absorbit de orez, rezultând astfel o textură mai cremoasă și mai gustos.

Vezi și Ce să faci cu orezul înainte de a-l pune la fiert. Gospodinele iscusite fac asta și nu se mai lipește de oală

Rețeta de orez cremos cu lapte

Ingrediente

  • 250 grame orez cu bob rotund
  • 750 mililitri lapte
  • 250 mililitri apă
  • 50 grame zahăr
  • coajă de lămâie sau de portocală
  • un praf de sare
  • 1 baton de scorțișoară
  • extract de vanilie

Cât trebuie fiert orezul cu lapte

Cum se prepară:

  • Orezul se spală  bine cu apă rece.
  • Într-o crăticioară, de preferat cu fund dublu sau antiaderentă, se pune apa la fiert.
  • Când apa a început să fiarbă, se pune orezul. Se lasă la fiert pentru 3-4 minute apoi se adaugă  laptele, coaja de lămâie, un praf de sare, batonul de scorțișoară și extractul de vanilie.
  • Timpul de fierbere al orezului este indicat pe ambalaj, de obicei 20 de minute. Unele tipuri de orez absorb mai mult lichid, așadar dacă lichidul scade prea mult în timpul fierberii, poți completa cu lapte încălzit.
  •  Orezul se amestecă constant, până când  boabele de orez sunt aproape fierte, apoi se adaugă zahărul.
  • După ce orezul este fiert,  se stinge focul și se acoperă orezul cu un capac. Se lasă deoparte timp de 15  minute, astfel boabele de orez vor absorbi lichidul, devenind cremoase.
  • Se servește cu dulceață, gem, sos de ciocolată sau ca atare. Delicios!

Vezi și Cu ce să înlocuiești laptele din clătite. Ies mult mai gustoase așa și cu o aromă aparte. Toată familia va fi încântată

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *