Cât trebuie să doarmă un copil în funcție de vârstă, în urma unor studii făcute de specaliști. Se spune că numărul de ore dormite pe noapte sunt extrem de importante, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Odihna ajută corpul și creierul să se refacă și este benefic, mai ales atunci când vorbim despre o vârstă fragedă. Experții au stabilit o serie de reguli, pe care părinții să le aplice în cazul copiilor lor. Iată mai jos, cât trebuie să doarmă un copil în funcție de vârstă.
Se întâmplă de cele mai multe ori, ca mamele să insiste ca micuții lor să se culce seara, cât mai devreme. Este total corect, iar specialiștii le dau acestora drepate.
Astfel că, potrivit experților, preșcolarii care merg la culcare mai devreme au un risc mai scăzut de a suferi de obezitate în anii adolescenței.
„Copiii de vârstă preșcolară care merg la culcare devreme în timpul săptămânii au o probabilitate mult mai mică de a deveni adolescenți obezi”. Cu alte cuvinte, stabilirea unei rutine de somn cât mai devreme este un factor major în prevenirea obezității la adolescență.
„Alte cercetări au arătat beneficii în ceea ce privește comportamentul copiilor, dezvoltarea cognitivă și atenția. O rutină a somnului, inclusiv ora de culcare stabilită cât mai devreme, poate preveni de asemenea și probleme cu somnul cum ar fi dificultățile în a adormi sau trezirea în timpul nopții”, potrivit declarației făcute pentru CNN de conducătorul cercetării amintite, Sarah Anderson.
Pentru cei care nu știu, calitatea și cantitatea somnului este mai importantă și nu ora la care copiii merg la somn, așa cum cred unii. Comportamentul copilului are o legătură strânsă cu cele spuse mai sus.
„Este însă bine să știm că sunt copii care dorm mai mult ziua, noaptea lor fiind mai scurtă. Există copii care dorm mai puțin ziua, iar noaptea lor este mai lungă. De exemplu, un copil de 4 luni poate să doarmă 5 ore ziua. În aceste condiții, noaptea lui va fi de 9-10 ore. Pe de alta parte, un alt copil poate dormi 3 ore ziua, respectiv 12 ore noaptea. De aceea, ora de culcare nu este fixă, ea variind de la o zi la alta, in functie de somnurile de peste zi. Ora de somn de seara rămâne constantă, dacă somnurile de zi sunt tot timpul la fel.
Este adevărat că, durata somnului de noapte crește odată cu vârsta copilului. Până la vârsta de 4 luni, un copil se trezeste între 6.00 si 7.00 dimineața. Asta poate părea devreme, însă aceasta este ora ideală de trezire pentru copii.
Ora de culcare poate să se situeze oriunde între 20.00 si 23.00, însă, după vârsta de 4 luni, ora de culcare scade între 17.00 si 20.00 având aceeași oră de trezire dimineața”, explică specialiștii în domeniu.
Recent, American Academy of Sleep Medicine a actualizat recomandările privind somnul la copii în concordanță cu vârsta.
Acestea sunt recomandările pentru părinți, pentru un interval de 24 de ore (este calculat și somnul de după-amiază).
Dr. Sumit Bhargava, profesor asociat de pediatrie la Stanford University School of Medicine, sugerează părinților să stabilească o oră de culcare care să ajute copiii să dormă suficient pentru a fi în formă ziua următoare.
“Scopul ar trebui să fie să alegeți o oră de culcare potrivită pentru ca cel mic să primească orele de somn de care are nevoie”, a declarat expertul pentru CNN.