Mazărea este una dintre cele mai dulci legume. Proaspete, păstrate la congelator sau conservate , se potrivește bine cu orice tip de carne dar poate fi savurată la fel de mult în preparate salate vegetariene. Mazărea este un aliment recomandat pentru diete hipocalorice, conține doar 81 kcal/ 100 grame, De asemenea conține fibre solubile și insolubile, contribuind la senzația de sațietate, nu conține grăsimi, iar păstăile verzi de mazăre sunt o sursă valoroasă de acid folic. În general, consumăm mazărea în stare congelată sau conservată. Pentru a găti mazărea corect, fără să o facem piure, trebuie să ținem cont, în primul rând de timpii de gătire. De asemenea, dacă aveți mazăre proaspătă, în rândurile de mai jos vei afla cum se poate păstra fără a fi afectate boabele de mazăre.
Mazărea o putem găsi în patru variante: proaspătă, congelată, conservată sau deshidratată.
Mazărea proaspătă
Dacă ai cules din grădină mazăre sau ai cumpărat mazăre proaspătă de la piață, trebuie să știi că este bine să o prepari imediat, nu se păstrează în frigider mai mult de o zi. Motivul este cât se poate de simplu: zaharurile conținute de mazăre, în frigider, se transformă în amidon. Acest fapt duce la întărirea bobului de mazăre, implicit mazărea va fierbe mai greu.
Mazărea proaspătă, fragedă se poate consuma și crudă, fără procesare termică. Este perfectă ca ingredient în salate sau ca garnitură preparată în tigaie cu puțin unt. Pentru mâncarea de mazăre, mazărea proaspătă se fierbe sau se gătește la abur timp de 10- 15 minute.
Mazărea congelată
Mazărea congelată, pentru prepare, nu are nevoie mai mult de 10-15 minute de fierbere. Motivul este că, după ce mazărea a fost recoltată, este trecută printr-un proces de blanșare, urmat imediat de procesul de congelare rapidă. Blanșarea este procedeul de opărire a legumei, la 90- 95 C, pentru a distruge enzima numită peroxidază, care ar duce la deteriorarea boabelor de mazăre în timpul congelării. Astfel, boabele de mazăre congelate, pot fi păstrate pe termen lung, respectiv până la 18 luni. Acest procedeu se aplică tuturor legumelor congelate.
Cum se prepară corect mazărea congelată
O altă opțiune de preparare, a mazării congelate, este gătirea la abur:
Vezi și Ingredientul pe care trebuie neapărat să îl adaugi în mâncarea de mazăre. Îi dă o savoare uimitoare
Mazărea la conservă
Mazărea la borcan sau la conservă este deja gata gătită. Mazărea conservată se poate consuma rece, în salate. Dacă dorești să prepari o mâncare cu mazăre, doar o adaugi la sfârșitul preparării, după ce ai sotat celelalte ingrediente. Mazărea se lasă pentru 5 minute la fiert, la foc mic.
Mazărea uscată, deshidratată
Mazărea uscată necesită, înainte de preparare necesită un proces de rehidratare. Astfel, se lasă la înmuiat, în apă, pentru 7-8 ore, apoi se fierbe timp de 30- 40 de minute.