În prezent există o mulțime de metode prin care se poate face cafeaua. Există oameni care preferă cafeaua făcută de aparatele electrice, dar și persoane care încă o mai pregătesc la ibric. Specialiștii spun că există o greșeală frecventă atunci când este pregătită această băutură.
Cafeaua face parte din cele mai populare băuturi la nivelul întregii lumi. Indiferent că o preferi simplă, cu lapte, zahăr sau alți îndulcitori, aceasta îți oferă energie. Cum în ultima vreme au apărut o mulțime de aparate care îți fac cafeaua instant, mulți oameni au cumpărat pentru a nu mai pregăti ei cafeaua. Există însă și persoane care preferă să o pregătească după rețeta clasică, la ibric.
Atunci când pregătești cafeaua la ibric, specialiștii spun că este bine ca boabele măcinate să fie adăugate peste apa fierbinte din recipient. Se lasă apa pe foc timp de 3-4 minute până când ajunge din nou în punctul de fierbere. Apoi se ia de pe foc și se adaugă cafeaua. Este foarte important să nu pui cafeaua de la început și să o lași să fiarbă odată cu apa. Ea trebuie lăsată apoi la infuzat timp de două minute.
Pentru amatorii de cofeină un sfat important este să nu folosească lapte rece de la frigider în cafeaua fierbinte deoarece gustul acesteia se va altera. Cel mai indicat este să fie folosit doar zahăr, miere sau alt îndulcitor.
În ceea ce privește ora la care se bea cafeaua, aceasta se bea, în general, la primele ore ale dimineții. Atunci poate oferi organismului un surplus de energie.
Mai mult de 95% dintr-o ceașcă de cafea este apă. Astfel înțelegem rapid importanța de a ține cont de apa care se folosește pentru a prepara cafeaua.
„Poți avea o cafea foarte bună, dar dacă apa nu este de bună calitate, nu va fi bună”, avertizează un expert în prepararea cafelei. Pentru ca băutura să nu-și piardă „aromele și vivacitatea”, este nevoie să fie folosită apă cu mineralizare scăzută. Și dacă este și îmbuteliată, cu atât mai bine! În plus, calcarul din apa de la robinet poate deteriora aparatul de cafea.
De asemenea, specialiștii recomandă să nu cumpărăm cafea deja măcinată din supermarket. Pentru o cafea bună este necesară măcinarea boabelor înainte de fiecare preparare.