Piureul se numără printre cele mai simple preparate culinare. Dacă nu ții cont de câteva detalii însă, poate fi lipsit de gust și poate să nu iasă pufos și aerat. Cât unt se pune la piure și ce trebuie să faci cu laptele înainte de a-l adăuga peste cartofi? Trucuri pentru a obține un piure perfect, de fiecare dată.
Atunci când vrem să preparăm o garnitură rapidă sau un fel de mâncare fără carne, piureul este printre cele mai la îndemână soluții. Se poate face din mai multe tipuri de legume, însă piureul de cartofi este cea mai comună alegere. Pentru a obține un preparat pufos și aerat, trebuie să ții cont de mai multe reguli.
Citește și: Nu mai pune margarină în piure. Ingredientul folosit de gospodinele iscusite, așa iese cremos și pufos
Citește și: Trucuri pentru cel mai bun piure. Secretul marilor bucătari ca să iasă fin și cremos, fără cocoloașe
Cantitățile sunt, de asemenea, extrem de importante. Dacă nu pui suficient lapte sau unt, piureul nu va avea gustul dorit. Pentru fiecare kilogram de cartofi, se folosesc 100-120 de grame de unt și 250-300 ml lapte, în funcție de cât de subțire vrei să iasă piureul.
Ingredientele trebuie să aibă temperaturi apropiate, astfel încât să se omogenizeze cât mai bine. Untul să fie la temperatura camerei sau chiar topit, iar laptele trebuie să fie încălzit înainte.
Citește și: Ce să adaugi în piure dacă s-a întărit. Așa redevine pufos și cremos, nu va mai rămâne nimic în farfurie
Zdrobește cartofii cu o ustensilă specială, astfel încât să obții un piure cât mai fin și mai aerat. Nu folosi în niciun caz mixerul sau blenderul pentru a face piureul, pentru că amidonul din cartofi va deveni gumat, iar piureul va avea o textură cauciucată, nu una cremoasă, așa cum ne dorim.
Un truc pe care bucătarii cu experiență din unele restaurante îl folosesc este să adauge la final, în piure, 2 linguri de parmezan ras. Acesta va da o savoare și o textură deosebite preparatului și doar așa vei face piureul de acum încolo. În loc de parmezan, poți folosi și pecorino, grana padana sau orice tip de brânză maturată tare, care se poate rade.