Cât zahăr conține șampania sau vinul spumant. Cantitatea diferă în funcție de aroma dorită

Câte tipuri de vin spumant există și ce le diferențiază
Cât zahăr conține șampania sau vinul spumant. Cantitatea diferă în funcție de aroma dorită

Te-ai întrebat vreodată cât zahăr se regăsește într-o șampania sau într-un vin spumant? Totul diferă de la o aromă la alta, dar și în funcție de modul în care au fost produse aceste băuturi și ce caracteristici au.

Câte tipuri de vin spumant există

Există șapte tipuri de vin spumant, câteva dintre ele avându-și originea în Italia, dar sunt câteva din Spania, Franța sau Germania.

  • Șampania – origini franceze – reprezintă cel mai apreciat și cunoscut sortiment de vin spumant
  • Processo – origini în regiunea italiană Prosecco – este mai dulce decât șampania deoarece este făcut din struguri Glera
  • Lambrusco – origini italiene – un vin spumant care are o cantitate scăzută de dioxid de carbon și face parte din categoria frizzante
  • Cava – origini din Catalonia – are aroma florală și este mai puțin dulce decât un Prosecco
  • Cremant – origini Franceze, produs in Valea Loarei în mod asemănător cu șampania
  • Sekt – origini germane – este caracterizat de nivelul redus de alcool și dulceață
  • Vinul spumant rose – origini în zona Provence, Franța – este produsul cel mai întâlnit în toate zonele lumii

Citește și – În ce pahare se servește șampania, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români, de asta își pierde gustul special

Cât zahăr conține șampania sau vinul spumant

În producerea acestora se folosesc cantități diferite de zahăr, în funcție de dulceața care se vrea a fi obținută în rezultatul final. Astfel există mai multe tipuri de vin spumant în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conțin. Iată mai jos detaliile pe care trebuie să le știi când mergi la cumpărături:

  • Brut natural/ Brut Zero – cel mult 3 grame zahăr/litru
  • Extra Brut:
  • Brut:
  • Extra Dry/ Extra Sec: 12-20 g zahăr/litru
  • Sec: 17-35 g zahăr/litru
  • Demisec: 35-50 g zahăr/litru
  • Dulce: > 50 g zahăr/litru

O altă caracteristică care face diferența între vinurile spumante este presiunea din sticla în care este turnat:

  1. vin spumant de presiune înaltă: 3,5 bari – este vorba de șampania si vinurile spumante obținute prin metoda tradițională, Cremant-ul.
  2. vin spumant de presiune joasă: 1-2,5 bari – sunt vinurile spumoase și cele cu nivel redus de alcool.

Cum se servește vinul spumant

Există câteva reguli de care se ține cont atunci când se bea vinul spumant. Temperatura ideală a acestuia este între 6 și 10 grade Celsius. Astfel proprietățile sale sunt exact cele dorite. Pentru ca băutura să nu se încălzească ține paharul de picior, nu de cupă.

De asemenea, felul în care este turnat vinul spumant în pahar este foarte important. Sticla trebuie deschisă exact înainte de servire, apoi se umple aproximativ 1/3 din pahar. Astfel te poți bucura de aroma vinului spumant din plin!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *