Te-ai întrebat vreodată cât zahăr se regăsește într-o șampania sau într-un vin spumant? Totul diferă de la o aromă la alta, dar și în funcție de modul în care au fost produse aceste băuturi și ce caracteristici au.
Câte tipuri de vin spumant există
Există șapte tipuri de vin spumant, câteva dintre ele avându-și originea în Italia, dar sunt câteva din Spania, Franța sau Germania.
- Șampania – origini franceze – reprezintă cel mai apreciat și cunoscut sortiment de vin spumant
- Processo – origini în regiunea italiană Prosecco – este mai dulce decât șampania deoarece este făcut din struguri Glera
- Lambrusco – origini italiene – un vin spumant care are o cantitate scăzută de dioxid de carbon și face parte din categoria frizzante
- Cava – origini din Catalonia – are aroma florală și este mai puțin dulce decât un Prosecco
- Cremant – origini Franceze, produs in Valea Loarei în mod asemănător cu șampania
- Sekt – origini germane – este caracterizat de nivelul redus de alcool și dulceață
- Vinul spumant rose – origini în zona Provence, Franța – este produsul cel mai întâlnit în toate zonele lumii
Citește și – În ce pahare se servește șampania, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români, de asta își pierde gustul special
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
Cât zahăr conține șampania sau vinul spumant
În producerea acestora se folosesc cantități diferite de zahăr, în funcție de dulceața care se vrea a fi obținută în rezultatul final. Astfel există mai multe tipuri de vin spumant în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conțin. Iată mai jos detaliile pe care trebuie să le știi când mergi la cumpărături:
- Brut natural/ Brut Zero – cel mult 3 grame zahăr/litru
- Extra Brut:
- Brut:
- Extra Dry/ Extra Sec: 12-20 g zahăr/litru
- Sec: 17-35 g zahăr/litru
- Demisec: 35-50 g zahăr/litru
- Dulce: > 50 g zahăr/litru
O altă caracteristică care face diferența între vinurile spumante este presiunea din sticla în care este turnat:
- vin spumant de presiune înaltă: 3,5 bari – este vorba de șampania si vinurile spumante obținute prin metoda tradițională, Cremant-ul.
- vin spumant de presiune joasă: 1-2,5 bari – sunt vinurile spumoase și cele cu nivel redus de alcool.
Cum se servește vinul spumant
Există câteva reguli de care se ține cont atunci când se bea vinul spumant. Temperatura ideală a acestuia este între 6 și 10 grade Celsius. Astfel proprietățile sale sunt exact cele dorite. Pentru ca băutura să nu se încălzească ține paharul de picior, nu de cupă.
De asemenea, felul în care este turnat vinul spumant în pahar este foarte important. Sticla trebuie deschisă exact înainte de servire, apoi se umple aproximativ 1/3 din pahar. Astfel te poți bucura de aroma vinului spumant din plin!
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!