Gemul sau marmelada de caise este o delicioasă și aromată conservă care ne încântă papilele gustative și ne aduce amintiri de vară. Gemul de caise, având un gust puțin acrișor, se combină perfect în rețete de deserturi precum clătite, ruladă cu ciocolată, waffles, torturi și multe alte prăjituri. Când vine vorba de pregătirea gemului de caise acasă, apare adesea întrebarea: cât zahăr ar trebui să adăugăm? Află din rândurile următoare cum se pregătește marmelada de caise, cum alegi fructele și de cât zahăr ai nevoie.
Echilibrul dulceții naturale: Cât zahăr să adăugăm la gemul de caise?
Considerații despre dulceața naturală a caiselor
Ca și multe alte fructe, caisele au o dulceață naturală, datorată conținutului lor de zaharuri. Atunci când preparăm gemul de caise, trebuie să ne amintim că dorim să păstrăm și să evidențiem gustul și aroma naturală a fructelor. Adăugarea de prea mult zahăr poate acoperi sau distorsiona acest profil natural de dulceață.
Cum alegem fructele pentru gem?
Pentru rețeta de gem de caise, alegem fructele coapte bine, dar, în același timp, încă ferme. Culoarea portocalie închisă a caiselor poate fi un reper bun. Să nu uităm că toate gemurile tradiționale conțin doar fructe și zahăr, nimic altceva. De aceea sunt atât de irezistibile, sănătoase și naturale.
Regula de bază: Raportul de zahăr la fructe
Proporția de zahăr pe care o vom folosi pentru a prepara gem de caise va fi de cel puțin 40%. Dacă fructul este foarte copt, va fi mai dulce, în acest caz, putem reduce cantitatea de zahăr, deși nu trebuie sa uităm că zahărul este principalul conservant în dulcețurile și gemurile noastre de casă.
Vezi și Diferența dintre gemul de căpșuni și dulceața de căpșuni. Multe persoane fac confuzia
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Un mic dejun simplu și echilibrat poate fi cheia unei zile reușite, iar pentru a-ți începe dimineața cu energie și vitalitate, combinațiile naturale de alimente…
Rețeta de gem de caise, fără conservanți
Ingrediente pentru gem de caise
- 1 kg de caise
- 400 g zahăr alb
- Suc de la ½ lămâie
Cum se prepară:
- Spală și curăță bine caisele. Îndepărtează sâmburii și taie-le în bucăți mici.
- Pune caisele tăiate într-un vas de gătit mare, adăugând zahărul și sucul de lămâie.
- Amestecă bine ingredientele și lasă-le să stea timp de aproximativ 30 de minute, astfel încât caisele să elibereze sucul și să se combine cu zahărul.
- Pune vasul pe foc mediu și adu conținutul la punctul de fierbere. Apoi redu focul la minim și lasă gemul să fiarbă timp de aproximativ 130 de minute, amestecând constant pentru a evita arderea.
- Pe măsură ce gemul fierbe, spuma se va forma la suprafață. Îndepărtează cu o lingură sau o spatulă pentru a obține un gem curat și limpede.
- Verifică consistenta gemului după aproximativ 30 de minute de fierbere. Dacă dorești un gem mai gros, mai lasă-l să fiarbă pentru 30 de minute.
- În timp ce gemul fierbe, sterilizează borcanele de sticlă în care vei depozita gemul. Le poți steriliza într-un vas cu apă clocotită sau în cuptor la o temperatură scăzută.
- Când gemul are consistența dorită, toarnă-l fierbinte în borcanele sterilizate, asigurându-te că acestea sunt umplute până la margine.
- Închide imediat borcanele cu capacul etanș și lasă-le să se răcească complet.
- După ce gemul s-a răcit complet, etichetează borcanele și depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.
Vezi și De ce borcanele cu murături și dulceață trebuie să stea cu gura în jos în cămară. Ai procedat greșit până acum
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!