Cât zahăr se pune la peltea, de fapt. Greșeala pe care o fac și gospodinele cu experiență, de asta nu iese perfectă

Ce ingredient trebuie să adaugi pentru un rezultat perfect

Scris de: Daoud Andra

10 Sep. 2023

Cât zahăr se pune la peltea, de fapt. Greșeala pe care o fac și gospodinele cu experiență, de asta nu iese perfectă

Pelteaua se numără, alături de compot, dulceață și gem, printre preparatele delicioase pe care le putem obține din fructe. Aceasta se face în mod tradițional din gutui, dar poate fi obținută și din alte fructe de sezon. Este un desert fin și poate fi foarte apreciată, dacă este făcută ca la carte. Cât zahăr se pune la peltea și cum o prepari, pas cu pas.

Ce este pelteaua

Pelteaua este un produs obținut din fructe, cu o textură diferită față de gem sau dulceață. Pelteaua seamănă mai degrabă cu un jeleu, fiind obținută din sucul fructelor și nu are deloc bucăți sau pulpă. Este un gel aromat și fructat, pe care bunicile noastre îl preparau în special din gutui.

Citește și: Cât se fierbe compotul la bain marie. Așa se va păstra excelent chiar și câțiva ani, e marele secret al gospodinelor iscusite

Pentru a obține o peltea ca la carte, ai nevoie de câteva ingrediente care să îi dea acea textură gelatinoasă. Pe lângă fructe și zahăr, mai trebuie să folosești pectină și un element acid (zeamă de lămâie). Pelteaua se aseamănă cu marmelada puțin, din punct de vedere al texturii. Ea poate fi incoloră sau preia culoarea fructelor din care a fost făcută.

Ingredientul-cheie din rețeta de peltea este pectina. În combinație cu acidul și cu zahărul, aceasta duce la transformarea preparatului în gel, fără să fie nevoie să folosești gelatină din comerț. Pectina se obține din mere, fiind prezentă în mod natural în aceste fructe, în cantitate mare. Dacă prepari peltea de mere, nu mai ai nevoie de pectină, pentru că o ai deja în aceste fructe.

Citește și: Cât se fierbe dulceața de vișine. Trucul gospodinelor desăvârșite pentru o aromă intensă

Gem de gutui - rețeta bunicii
Gutuile sunt fructele din care se face cel mai des peltea

Cât zahăr se pune la peltea

În mod normal, cantitatea de zahăr care se pune la peltea trebuie să fie cam jumătate din cantitatea de fructe. Dacă ai două kilograme de gutui, vei folosi un kilogram de zahăr tos. În funcție de cât de acrișoare sunt fructele, poți adăuga și mai mult zahăr în compoziție. Însă, chiar și gospodinele cu experiență greșesc rețeta, așa că reține detaliile de mai jos.

Rețetă de peltea de gutui

Ingrediente:

  • 2 kg gutui
  • 1 kg zahăr
  • 4 mere roșii
  • 1 lămâie
  • 1,5 litri apă

Citește și: Cât se fierbe gemul de prune. Ce se adaugă la final pentru o textură deosebită. Trucul de aur al gospodinelor

Mod de preparare:

Spală merele și taie-le cuburi. Pune apa peste ele și pune-le la fiert, la foc potrivit, timp de o oră. În acest fel vei obține pectina, care va face pelteaua să se închege. Se lasă la răcit o jumătate de oră, după care se strecoară zeama și se dă deoparte.

Spală gutuile și taie-le felii sau cuburi. Pune zeama de la mere peste ele și fierbe-le timp de 10 minute sau până când fructele se înmoaie. Scoate gutuile din vas și strecoară zeama printr-o sită foarte fină. Adaugă zahărul și zeama de lămâie peste zeama de gutui și continuă să fierbi amestecul.

Citește și: Care este diferența între dulceață și gem. Sigur nu știai asta până acum

Acesta se va închega și volumul va scădea cam cu o treime. Pentru a verifica dacă pelteaua este gata, pune o linguriță de compoziție pe o farfurie și las-o la răcit. Dacă este lipicioasă la atingere și începe să se închege, este gata. Oprește focul și pune pelteaua în borcane sterilizate, cât timp este fierbinte. Închide borcanele și depozitează-le în cămară sau în beci. Pelteaua rezistă bine chiar și 2-3 ani, dacă este depozitată în condiții bune.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *