Cât zahăr se pune la socată. Secretul pentru o aromă intensă, rețeta pe care o vei prepara mereu

Zahărul poate fi înlocuit și cu miere

Scris de: Daoud Andra

15 Aug. 2023

Cât zahăr se pune la socată. Secretul pentru o aromă intensă, rețeta pe care o vei prepara mereu

Socata este una dintre cele mai aromate și răcoritoare băuturi pe care le poți prepara vara. Mulți oameni culeg florile de soc atunci când este sezonul lor și le usucă sau le păstrează la congelator, pentru a prepara această băutură în orice perioadă a anului. Cât zahăr se pune la socată, pentru a avea un gust perfect echilibrat? Acesta poate fi înlocuit și cu miere.

Ce flori de soc sunt potrivite pentru a face socată

Socul este una dintre cele mai vechi plante pe care oamenii le-au cultivat. Există de peste 4000 de ani, fiind un arbust de dimensiuni medii. Acesta începe să înflorească în luna mai, până în lunile iunie-iulie, în funcție de vreme și de zona țării. Florile sunt de culoare albă și sunt folosite pentru a face socată și sirop. Fructele, pe de altă parte, sunt închise la culoare, asemănătoare cu afinele sălbatice. Din fructe se poate face dulceață sau gem.

Citește și: Condimente care înlocuiesc cu brio zahărul și grăsimile. Dau un gust senzațional preparatului

Atunci când vine vorba despre socată, este important ca florile să fie recoltate devreme. Cele mai bune flori pentru socată sunt cele aflate la începutul procesului de înflorire. Ele trebuie să fie înflorite în proporție de 70-80% dacă vrei să prepari socată. Dacă le culegi prea târziu, vor avea un gust amar și sucul nu va mai fi la fel de aromat.

Socata este, practic, un fel de limonadă cu flori de soc. O poți face să aibă un gust acid, înțepător, dacă adaugi în ea ingrediente care să favorizeze fermentația. Pentru un gust savuros, aromele dulci și cele acrișoare trebuie să fie echilibrate. Florile de soc parfumează băutura, însă folosite în exces, o vor face să aibă un gust prea puternic.

Citește și: Când se adaugă de fapt zahărul în dulceață. Trucul special al gospodinelor pentru un gust perfect

Cat zahar se pune la socata 1
Flori de soc

Cât zahăr se pune la socată

Pentru a obține o socată cu un gust echilibrat, este nevoie să respecți anumite cantități. Această băutură se prepară după gustul fiecăruia și, în timp ce unii o preferă mai dulce, altora le place să aibă un gust acrișor și înțepător.

Ingrediente:

  • 4 l apă
  • 80 g flori de soc
  • 3-4 lămâi
  • 400 g zahăr
  • boabe de orez sau drojdie (pentru fermentație)

Citește și: Cât zahăr se pune la gemul de căpșuni, de fapt. Detaliul de care trebuie să ții cont pentru un gust perfect

Se curăță florile de soc și se îndepărtează tijele verzi dacă sunt prea lungi. Se pun florile într-un vas curat și uscat. Poate fi un borcan de dimensiuni mari sau un bidon. Se spală bine lămâile și se taie felii. Se poate stoarce și sucul, însă socata va avea o aromă mai intensă dacă pui feliile de lămâie cu tot cu coajă.

Se amestecă zahărul cu un litru de apă și se lasă până când zahărul s-a dizolvat complet, amestecând din când în când. Feliile de lămâie pot fi zdrobite ușor cu un mojar sau cu o lingură, pentru a elibera mai mult suc. Se pun lămâile peste florile de soc și se adaugă apa cu zahărul dizolvat.

Zahărul se poate înlocui cu miere

Dacă folosiți drojdie sau boabe de orez, este momentul să le adăugați acum. Se amestecă bine totul, cu o lingură cu coadă lungă și se adaugă și restul de apă. Acum este momentul să gustați și, dacă doriți o socată mai dulce, să mai adăugați zahăr. Acesta poate fi înlocuit și cu miere, iar rețeta este similară.

Citește și: Cu ce poți să înlocuiești zahărul în dulceață. Alternative simple de mare ajutor

Mierea se dizolvă în apă călduță și se toarnă peste celelalte ingrediente. Țineți cont de faptul că mierea are o putere mai mare de îndulcire și este posibil să fie nevoie de o cantitate mai mică de miere decât de zahăr.

Se acoperă vasul cu un tifon și se lasă la fermentat. Nu uitați să amestecați în socată, de două ori pe zi. Dacă nu folosiți niciun agent care să grăbească procesul, socata va fi gata pentru consum în 2-3 zile. Borcanul trebuie să stea într-un loc cald până când socata capătă gustul dorit. După aceea, aceasta se păstrează în frigider și chiar se poate congela.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *