Cât zahăr se pune la țuica de mere. Pontul gospodarilor de la țară pentru cea mai aromată băutură

Așa obții cea mai aromată băutură

Scris de: Daoud Andra

01 Sep. 2023

Cât zahăr se pune la țuica de mere. Pontul gospodarilor de la țară pentru cea mai aromată băutură

Țuica sau rachiul de fructe este un preparat pe care îl fac gospodarii toamna, atunci când se coc majoritatea fructelor. Poamele care sunt coapte și cad din pom sunt folosite, de obicei, pentru a prepara băuturi alcoolice distilate. Merele, perele, prunele sau corcodușele sunt cele mai utilizate în acest scop. Cât zahăr se pune la țuica de mere și cum se prepară această băutură aromată.

Ce fel de mere sunt potrivite pentru țuică

Merele sunt unele dintre cele mai ofertante fructe de toamnă. Există numeroase soiuri, cu gusturi și texturi diferite, dar și cu perioade de coacere diferite. Acestea pot fi depozitate în cămară sau în beci și se păstrează foarte bine peste iarnă, cu condiția să nu fie lovite sau stricate.

Citește și: Dulceață de caise fără zahăr. Ingredientul pe care să-l adaugi pentru un gust deosebit, rețeta simplă și delicioasă

Merele mai pot fi conservate și la congelator sau pot fi transformate în compot sau marmeladă. Din aceste fructe se poate prepara însă și țuică. Pentru ca aceasta să fie bună și parfumată, merele trebuie să fie cât mai coapte. Așadar, la țuică vom folosi orice soi de măr, cu cât mai dulce cu atât mai bine. Fructele căzute din pom sunt adunate și depozitate în vase încăpătoare, pentru a fermenta.

Nu contează dacă merele sunt lovite, stricate sau încep să putrezească, ele pot fi folosite fără probleme la țuică. De altfel, este o modalitate excelentă de a utiliza toate fructele din pom, inclusiv pe acelea care nu mai pot fi mâncate sau folosite la deserturi. Merele culese de pe jos se depozitează în butoaie de plastic sau în saci, unde se lasă timp de 10 zile.

Citește și: Cât zahăr se pune la socată. Secretul pentru o aromă intensă, rețeta pe care o vei prepara mereu

Cât zahăr se pune la țuica de mere
Merele căzute din pom pot fi folosite la țuică

Cât zahăr se pune la țuica de mere

După ce au stat 10 zile și s-au înmuiat, merele vor fi zdrobite și mărunțite cât mai bine. Acestea mai sunt lăsate la fermentat încă 10 zile. Apoi, se pune un sirop făcut din apă fierbinte și zahăr peste merele fermentate. Cantitatea de sirop depinde de cantitatea de mere, dar raportul trebuie să fie de 1:2. Siropul se prepară dintr-un kilogram de zahăr și 3-4 litri apă fierbinte.

Citește și: Cum faci gem de prune ca la bunica. Secretul pentru un rezultat delicios. Cât zahăr se pune, de fapt

Cantitatea de sirop poate fi multiplicată, în funcție de cantitatea de mere. Altfel spus, dacă ai 20 kg de fructe, vei avea nevoie de 10 litri de sirop. Acesta poate fi obținut din 2 kg de zahăr și 8 litri de apă. De asemenea, cantitatea de zahăr poate fi redusă sau multiplicată, în funcție de cât de dulci sunt fructele în mod natural, dar și de cât de dulce vrei să iasă țuica.

În loc de zahăr, se pot folosi și îndulcitori, gemuri, dulceață, marmeladă sau miere zaharisită. În acest caz, acestea vor fi diluate cu apă fierbinte, pentru a fi subțiate și omogenizate, înainte de a fi adăugate peste mere. După aproximativ trei săptămâni de când fructele au fost puse la fermentat, se poate face distilarea.

Citește și: Alimentul care conține foarte mult zahăr. Dr. Virgiliu Stroescu: „În 3-4 luni ai ajuns la diabet, pancreasul explodează”

Procesul de fermentare s-a încheiat când musculițele numite ”bețivi” nu mai roiesc în jurul vasului. Înainte de a fi pus la fiert, amestecul se omogenizează bine. Dacă au fost folosiți îndulcitori sau alte produse decât zahăr, este bine să fie pus pe fundul cazanului un strat de nisip și pietriș, astfel încât fructele să nu se lipească și să nu se afume atunci când sunt puse la fiert.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7 82 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *