Câtă apă se pune la mămăligă. Multe persoane fac greșeala. Așa se prepară de fapt corect

Care sunt proporțiile corecte de mălai și apă
Câtă apă se pune la mămăligă. Multe persoane fac greșeala. Așa se prepară de fapt corect

În foarte multe locuri din lume reprezintă un fel de mâncare făcut foarte des acasă, de către gospodine. Românii au avut mereu senzația că mămăliga se potrivește cel mai bine cu poporul și tradițiile noastre. Foarte multe feluri de mâncare se pot consuma cu mămăligă, iar acest lucru se întâmplă de la străbunicii noștri, Făina de mălai era mai accesibil decât făina de grâu. Chiar dacă este un preparat ușor de făcut, există câteva reguli de care se ține cont.

Cum se prepară mămăliga. Câtă apă se folosește

Indiferent de mâncarea alături de care vrei să faci o mămăligă este bine să știi cum se prepară aceasta ca la carte. Cantitățile joacă ce mai important rol: apă, un praf de sare și mălai. Cum se prepară?

La mămăligă se pune un raport de 1/3 până la 1/5 între mălai și apă. În cazul în care este vorba de mălai grișat se poate folosi raportul ¼, adică 250 de grame de mălai pentru un litru de apă.

Mai întâi se pune apa la fiert și se adaugă un praf de sare și un praf de mălai. Când apa începe să fiarbă se adaugă restul de mălai, dar treptat în ploaie, amestecând încontinuu. Nu aștepta până când apa clocotește deoarece așa se vor forma cocoloașe!

Dacă folosești mălai de la țară ia în calcul că acesta trebuie fiert cu 15 minute mai mult față de mălaiul din comerț. Imediat cum e gata, scoate mămăliga pe un tocător de lemn. Acesta va absorbi excesul de apă și va împiedica ridicarea aburilor din mămăligă.

Citește și – Ai preparat total greșit mămăliga până acum. Ce trebuie să faci neapărat la 5 minute după ce pui apa la fiert

Trucuri pentru o mămăligă mai gustoasă

Dacă vrei să faci o mămăligă mai gustoasă și mai cremoasă poți folosi lapte în loc de apă. De asemenea, mai poate fi adăugată o lingură de unt în compoziția sa pentru un gust deosebit și o consistență mai cremoasă.

Pentru un gust desăvârșit, înainte de a opri focul, se mai pot adăuga în mămăligă brânză de burduf, caș sau, de ce nu, parmezan. Brânza tocată mărunt sau dată pe răzătoare se adaugă la final, cu câteva minute înainte de a opri focul. Se amestecă bine pentru ca aceasta să se topească și să se omogenizeze bine cu mămăliga, apoi se ia de pe foc.

Citește și – Cine a inventat mămăliga și din ce era preparată în trecut. Detalii mai puțin știute

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *