Dacă vrei ca orezul să fie exact cum trebuie, cheia este să știi câtă apă să adaugi. Acesta va ieși pufos și gustos, deloc tare, doar dacă se respectă proporțiile din rețetă. Îți spunem mai jos cum se procedează, pas cu pas.
În ceea ce privește cantitatea de orez de persoană, dacă se consumă ca garnitură, se folosește o jumătate de cană de orez nefiert (aproximativ 50 g) de persoană. Dacă este un fel de mâncare principală, atunci cantitatea poate varia între 80 și 100 gr de persoană.
Ca regulă generală, pentru un orez fiert tradițional, dublează cantitatea de apă (sau de bulion, în funcție de rețetă). Cu alte cuvinte, cantitatea de apă pentru gătitul orezului va fi de 2 cești de apă pentru 1 ceașcă de orez nefiert.
Prin urmare, dacă adaugi 50 g de orez, proporția de apă va fi de 100 ml. Și dacă torni 80 g de orez, cantitatea de apă pentru a-l găti va fi de 160 ml. Dacă vorbim de 100 g de orez crud, cantitatea de apă necesară este de 200 ml.
Citește și – Cum se gătește orezul corect. Trucul pentru a ieși pufos, gustos și nelipicios, dezvăluit de un celebru bucătar
În funcție de preparatul pe care îl vei face, cantitatea de lichid se va schimba, nu este același lucru să gătești un orez bulgăresc ca o paella, în care bobul trebuie să fie uscat și lejer. Depinde, de asemenea, de tehnică. De exemplu, atunci când facem o paella, apa se adaugă deodată. Dar în cazul risotto-ului, apa sau bulionul se adaugă pe măsură ce orezul o bea. Prin urmare, în primul caz, trebuie să fim mai preciși în ceea ce privește cantitatea de apă pe care trebuie să o adăugăm orezului decât în cel de-al doilea, deoarece putem vedea rezultatul în timpul gătitului.
În aceste cazuri, și pornind întotdeauna de la orezul rotund, matematica este foarte simplă:
Un fapt interesant este că niciun ingredient adăugat în orez nu va absorbi lichidul, așa cum se întâmplă în mod normal când adăugăm legume, carne, pește. Prin urmare, cantitatea de apă sau de bulion necesară pentru a pregăti oricare dintre versiunile sale nu va varia.