Mămăliga se numără printre preparatele tradiționale românești care se gătesc în bucătăriile autohtone de sute de ani. Aceasta se potrivește perfect alături de sarmale, brânză sărată și smântână, iar pentru a ieși ca la carte, trebuie să ții cont de câteva detalii. Câtă apă trebuie să pui la mămăligă, de fapt, și cât trebuie s-o fierbi pentru a obține rezultatul perfect.
În trecut, mămăliga era făcută din mălai măcinat grosier, care avea nevoie de mai mult timp pentru a fierbe. În prezent, pe piață există tipuri de mălai măcinate fin, care fierb în doar câteva minute. Dacă folosești mălai obișnuit, mămăliga are nevoie de un timp de gătire suficient de mare, astfel încât mălaiul să se gătească cum trebuie.
Dacă fierbi mămăliga prea puțin, nu doar că nu va avea un gust bun, dar poți avea probleme cu stomacul din cauza mălaiului nefiert. În general, acest preparat are nevoie să stea pe foc cel puțin 20 de minute. În funcție de tipul de mălai, poți fierbe mămăliga și 30 de minute.
Citește și: De ce face mămăligă cocoloașe, de fapt. Greșeala pe care multe persoane o fac
Nu doar timpul de gătire este important, ci și raportul dintre ingrediente. În funcție de ce tip de mămăligă vrei să obții, poți folosi mai mult sau mai puțin mălai. În general, raportul este între 1/3 și 1/5. Cantitatea corectă de mălai este un sfert din cea de apă. Altfel spus, la 250 de grame de mălai, vom folosi un litru de apă și o linguriță de sare.
Pentru o mămăligă cremoasă, se poate pune mai puțin mălai, respectiv 200 de grame. Dacă vrei să obții o mămăligă tare, care se poate tăia cu cuțitul sau cu ața, poți folosi 300 de grame de mălai sau chiar mai mult.
Într-un vas de fontă sau o oală antiaderentă, se pune apa la fiert, împreună cu o linguriță de sare. Se adaugă un cub de unt, pentru ca mămăliga să iasă cremoasă și să nu se lipească de vas. Când apa începe să fiarbă, se adaugă jumătate din cantitatea de mălai și se amestecă cu un tel sau cu o lingură de lemn, pentru a nu face cocoloașe.
Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 15 minute, după care se adaugă și restul de mălai. Se amestecă și se mai lasă pe foc până când mămăliga capătă consistența dorită și mălaiul este complet fiert.