Sărbătorile de iarnă aduc cu ele bucuria întâlnirilor cu cei dragi, precum și tradiționalele mese festive. Iar unul dintre deliciile nelipsite de pe masa de Crăciun sunt sarmalele. Această mâncare gustoasă și plină de arome reprezintă un simbol al tardițiilor culinare românești. Unul dintre secretele pentru a obține sarmale absolut delicioase constă în cantitatea de ceapă pe care trebuie să o adaugi în compoziție. Este esențial să știi proporțiile exacte. Iată, așadar, câtă ceapă se pune la 1 kilogram de carne pentru sarmale.
Rețetele pentru sarmale sunt nenumărate, iar fiecare gospodină se laudă cu cel mai delicios preparat. Nu există masă de Crăciun fără sarmale, însă chiar dacă prepararea lor nu este extrem de complicată, trebuie să avem în vedere câteva aspecte, pentru ca preparatul să aibă la final un gst desăvârșit.
Există anumite serete pe care doar gospodinele cu experiență le cunosc. Pentru ca sarmalele să iasă extrem de gustoase, trebuie să respecți cantitățile exacte de ingrediente.
Citește și: Ce să nu pui niciodată în compoziția de sarmale. Ingredientul care le poate strica gustul
Însă printre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont sunt cantitatea de orez și cea de ceapă care trebuie folosite. În cazul orezului, bucătarii cu experiență folosesc ”regula de 10%”. Mai exact, la un kilogram de carne, spre exemplu, se folosesc 100 g de orez.
Carnea folosită la sarmale nu trebuie să fie niciodată doar de porc. Recomandat este ca jumătate de compoziție să fie porc, în timp ce restul să fie de vită. În acest fel, sarmalele nu vor ieși grase și nici nu vor fi grele pentru stomacul consumatorilor mai sensibili din acest punct de vedere
În cazul cepei, la același 1 kg de carne se adaugă cam 400 g de ceapă. Cu alte cuvinte, cam două cepe mai mari. Nu trebuie adăugată foarte multă ceapă, întrucât sarmalele vor ieși la final foarte dulci.
Pe de altă parte, dacă adaugi prea puțin orez sau prea puțină ceapă, sarmalele vor ieși tari. Ceapa multă dă și dulceață sarmalelor, dar le face și fragede.
Un ingredient folosit atât la sarmalele cu carne, cât și la cele de post, este orezul. Acesta are rolul de a lega compoziția și trebuie să se umfle și să devină pufos atunci când sarmalele sunt fierte.
Citește și: Ce fac gospodinele din Ardeal cu varza murată înainte de a înveli sarmalele. Secretul ca să fiarbă repede
Din acest motiv, la sarmale vom folosi orez cu bobul rotund. În magazine găsim orez pe al cărui ambalaj scrie că este special pentru sarmale și îl putem folosi pe acela. Evitați orezul basmati sau pe cel cu bobul lung, atât la sarmale, cât și la ardei umpluți sau pilaf.
Pentru ca orezul să fie pufos și să se combine cu celelalte ingrediente, el trebuie să fie spălat cel puțin în două ape. Prin clătire, se îndepărtează stratul superior de amidon de pe suprafața bobului de orez, iar acesta va deveni mai lipicios.