Ciorba de perișoare este una dintre cele mai apreciate din bucătăria românească. Se regăsește în meniurile multor restaurante, dar poate fi făcută foarte ușor și acasă, din ingrediente la îndemână. Spre deosebire de alte ciorbe, aceasta nu are nevoie de mult timp de fierbere. Ce fel de carne tocată se folosește și câtă ceapă se pune la perișoare.
Ciorba de perișoare poate fi un prânz delicios și sățios în orice anotimp. Se face ușor, din câteva ingrediente și poate fi savurată în varianta dulce sau acrită cu zeamă de varză sau borș. Pentru această rețetă este nevoie de legume, carne tocată, verdeață și condimente. Unele gospodine pun și orez la perișoare, însă nu este obligatoriu să îl adăugăm.
În ceea ce privește carnea din care se fac perișoarele, aceasta trebuie să fie tocată cât mai fin și să aibă un procent de grăsime de cel puțin 15%. Putem folosi carne tocată de vită, de porc sau amestec, cu condiția să fie puțin grasă. Dacă folosim carne slabă, precum cea de pasăre, există riscul ca perișoarele să iasă uscate.
Citește și: Cât borș se pune, de fapt, la perișoare. Secretul pentru o ciorbă ca la mama acasă
Ingrediente:
Citește și: Secretul celor mai bune perișoare de pește. Ce fel de pește trebuie să folosești, de fapt
Ingrediente pentru perișoare:
Mod de preparare:
Se spală, se curăță și se taie cubulețe legumele. Se pun ceapa, morcovul, țelina și păstârnacul la călit, în ulei, într-o oală pe foc. Se adaugă puțină sare și se călesc legumele cât să se înmoaie puțin și să capete aromă. Se pune apă peste ele, se adaugă foaia de dafin și se lasă să fiarbă la foc mic. Între timp, se pregătesc perișoarele.
Se amestecă într-un bol carnea tocată, o ceapă medie tăiată mărunt, oul, sare, piper și pătrunjel tocat fin. Dacă folosiți și orez, acum este momentul să îl adăugați în compoziție. Se formează perișoarele modelând compoziția cu mâna, la dimensiunea dorită. Înainte de a pune perișoarele în ciorbă, se adaugă și ardeiul tocat mărunt.
Se adaugă perișoarele una câte una în ciorbă, se dă focul mic, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă în jur de 30 de minute, astfel încât carnea și orezul din compoziție să fie bine gătite. La final, se adaugă pasta de tomate și se drege ciorba cu borș sau zeamă de varză, dacă vreți să aibă un gust acrișor. Se adaugă o mână de verdeață proaspăt tocată și se oprește focul.
Ciorba de perișoare poate fi lăsată și în varianta dulce sau poate fi dreasă direct când este savurată, cu zeamă de lămâie sau oțet. Se poate servi cu smântână și ardei iute alături. De asemenea, această ciorbă poate fi preparată și în varianta a la grec. La final, în loc să fie dreasă cu borș, ciorba se drege cu smântână și gălbenuș de ou. Se procedează la fel ca la ciorba de pui a la grec sau ca la cea rădăuțeană.