Salata de boeuf nu lipsește de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Este un preparat gustos, pentru care fiecare gospodină a adaptat rețeta în funcție de gusturile celor din familie. Există însă anumite detalii care necesită o mai mare atenție. Spre exempl, câtă maioneză se pune, de fapt, în salata de boeuf? Pentru un gust savuros e bine să știi exact proporțiile.
Maioneza este un element foarte important din salata de boeuf. Gustul final al acesteia depinde de aceasta, însă, cantitatea este foarte importantă. Potrivit specialiștilor din acest domeniu, pentru ca salata de boeuf să aibă un gust deosebit se folosesc 250 de grame de maioneză pentru un platou mare și încă 30 de grame pentru decor. Dacă salata de boeuf are prea multă maioneză poate avea un gust neplăcut, iar dacă are prea puțină va avea gust sec.
Ingrediente necesare: două gălbenușuri de ou, două linguri de muștar, 250 de ml de ulei de măsline, 250 de ml de ulei de floarea soarelui, 1-2 linguri de oțet balsamic alb, jumătate de lămâie și sare de mare.
Cum se prepară maioneza: într-un bol se amestecă foarte bine gălbenușurile cu cele două linguri de muștar. Se adaugă uleiul de floarea soarelui treptat, incorporându-se prin mișcări circulare, încontinuu. După ce se îngroașă se adaugă oțetul balsamic. Acesta are rolul de a subția și decolora emulsia. Ulterior se adaugă și cei 250 de ml de ulei de măsline, procedând la fel, treptat. La final se adaugă zeama de la jumătatea de lămâie și sarea. Maioneza obținută se pune într-un recipient sterilizat și trebuie păstrată la frigider. Poate sta acolo maximum o săptămână dacă recipientul este închis.
Celebrul chef Florin Dumitrescu a dezvăluit care este secretul lui pentru ca salata de boeuf să aibă un gust deosebit. Potrivit celebrului bucătar, înainte de a fi amestecate toate ingredientele, fiecare legumă trece printr-un proces. Doar așa, la final, gustul salatei de boeuf va fi extrem de bun.
“Fiecare legumă se amestecă separat cu maioneza, în care s-au pus mai apoi și murăturile, scurse bine de zeamă. De asemenea, este foarte important ca atât legumele, cât și carnea, să fie reci în momentul în care se amestecă cu maioneza. În caz contrar, compoziția se va înmuia și riscăm să stricăm salata”, a spus Florin Dumitrescu.