Mierea este un aliment foarte sănătos, benefic pentru organism, motiv pentru care mulți specialiști ne recomandă să îl consumăm. Însă care este cantitatea optimă de miere pe care ar trebui să o consumăm zilnic? Probabil că multe persoane și-au pus această întrebare, mai ales că, mâncată în exces, mierea favorizează acumularea kilogramelor.
Mierea este o sursă importantă de energie, mai ales în sezonul rece. Acest aliment conține vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului uman, precum Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, Vitamina C, Vitamina K.
Mierea de albine poate fi consumată ca atare sau alături de diverse alte lichide ori alimente. Spre exemplu, poate fi adăugată în limonadă, ceai, lapte sau poate fi consumată cu pâine prăjită, iaurt, biscuți etc.
Însă în ciuda versatilității sale, consumul în exces al mierii de albine este total contraindicat. Indiferent de cât de mult ți-ar plăcea acest aliment, nu ar trebui să consumi mai mult decât doza recomandată zilnic.
Astfel, nutriționiștii și apicultorii deopotrivă ne sfătuiesc să consumăm cel mult 3-4 lingurițe de miere pe zi sau cel mult 2 linguri.
Specialiștii atrag atenția că mierea consumată în exces poate avea efecte nedorite și poate accentua simptomele unor afecțiuni grave.
Pentru că este o sursă importantă de energie, este bine ca mierea să fie consumată dimineața. Astfel, la micul dejun poți consuma o lingură de miere. Persoanele care au un stil de viață activ și depun efort fizic în timpul zilei, pot consuma miere și după-amiaza, între orele 15:00 și 17:00, când corpul are nevoie de un plus de energie.
De asemenea, poți înlocui gustările de după-amiază cu o porție de fructe și miere ori cereale sau iaurt și miere. Foarte important de menționat și faptul că mierea ajută la digestie și contribuie la menținerea unui ritm cardiac normal, așadar o poți consuma și la o oră sau două după masa de prânz.
Citește și: „Mască cu miere și lămâie. Soluția simplă și eficientă care te scapă de punctele negre. Cât timp se lasă pe față”
Mierea este un aliment în general bine tolerat de organismul uman, însă poate avea și contraindicații. Spre exemplu, persoanele care sunt alergice la polen și cele care suferă de forme grave de diabet nu trebuie să consume miere de albine.
De asemenea, nici bebelușilor nu trebuie să le dăm miere, deoarece pot dezvolta reacții alergice la anumiți compuși din ea, inclusiv la polen.
Totodată, trebuie să ținem cont și de faptul că mierea îngrașă dacă este consumată în cantități ce depășesc 6-7 linguri pe zi. În plus, este bine să avem grijă și ce fel de miere alegem să cumpărăm, având în vedere faptul că în comerț se găsesc foarte multe sortimente contrafăcute, pline de zahăr și îndulcitori.
Citește și: Prăjitura Marlenka cu cremă caramel, nuci și foi cu miere. Rețeta pas cu pas pentru un desert special