Indiferent că sunt muntenești sau moldovenești, în toate zonele țării mucenicii au același secret: nuca din belșug, mierea, scorțișoara și coaja de lămâie le dau o savoare aparte. Pentru a obține rezultatul perfect este important să respecți cantitățile și proporțiile. Câtă nucă se pune la mucenici? Cantitatea ideală pentru un rezultat savuros.
Mucenicii sau sfințișorii se prepară în mod tradițional pe data de 9 martie. Aceștia sunt asociați cu sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sebastia, care marchează și începutul anului agricol. Mucenicii se prepară diferit, în funcție de zona țării, dar au la bază aceleași ingrediente și aceeași formă.
Citește și: Cum se face aluatul pentru mucenici ca să iasă pufoși și gustoși. Secretul gospodinelor iscusite
În Muntenia se pregătesc mucenici cu zeamă. Acei covrigei sub forma cifrei 8 sunt fierți în sirop cu zahăr, miere, coajă de lămâie, scorțișoară și nucă din belșug. În Moldova, pe de altă parte, se prepară mucenici din aluat, de dimensiunea unor covrigi, tot sub forma cifrei 8. Aluatul este asemănător cu cel de cozonac, iar după ce sunt copți, mucenicii sunt bine însiropați, unși cu miere și presărați cu nucă din abundență.
În funcție de modul de preparare și de cantitate, vom adăuga mai multă sau mai puțină nucă. La mucenicii moldovenești preparați dintr-o jumătate de kilogram de făină, vom folosi aproximativ 100 g nucă. Din cantitatea de făină menționată vor ieși aproximativ 8 mucenici. Dacă preparăm o cantitate mai mare, crește proporțional și cantitatea de nucă adăugată.
Citește și: Cât timp se fierb mucenicii ca să fie pufoși și gustoși. Greșeala pe care o fac multe gospodine
În cazul mucenicilor fierți, pentru 6-8 porții vom folosi 200 g miez de nucă. Este nevoie de 2 litri de apă, 200 g mucenici la pungă, 100 g zahăr, 50 g miere și aromele preferate. Putem folosi scorțișoară, zahăr vanilat, esență de rom și coajă de lămâie sau de portocală. Nuca se adaugă la final, pentru a rămâne crocantă.
Indiferent că prepari mucenici moldovenești sau muntenești, trebuie să ții cont de un truc atunci când adaugi nuca. Acesta este pasul final, iar pentru a da un gust deosebit preparatului, este bine ca nuca să fie coaptă puțin. Pune-o la cuptor, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, pentru 10 minute. Dacă te grăbești poți trage la tigaie sâmburii de nucă, la foc mare, timp de câteva minute.
De asemenea, nuca nu trebuie să fie măcinată, ci mărunțită. În loc să folosești robotul de bucătărie sau mașina de tocat, toacă nuca mărunt, cu ajutorul unui cuțit. În acest fel, bucățelele de nucă vor rămâne crocante și gustul se va simți mai bine, mai ales în cazul mucenicilor fierți.