Cozonacul este unul dintre deserturile românești care se prepară de fiecare dată de sărbători. Nimic nu se compară cu mirosul de cozonac cald și aromat, proaspăt scos din cuptor. Pentru a obține un rezultat delicios, trebuie să respecți câteva reguli esențiale. Câtă nucă se pune la un cozonac, cât se lasă aluatul la dospit și care este rețeta tradițională.
Cozonacul este asociat cu Sărbătorile, însă se poate pregăti în orice altă perioadă din an. Este unul dintre preparatele tradiționale care nu lipsesc de pe mesele de Crăciun ale românilor. În funcție de zona țării și de rețeta moștenită din generație în generație, cozonacul poate avea arome și texturi diferite.
Rezultatul final este influențat de multe detalii pe care cei care prepară cozonac nu ar trebui să le piardă din vedere. Făina, drojdia, dar și cantitatea de umplutură pot influența felul în care crește și în care se coace cozonacul. Câtă nucă se pune la un cozonac, de fapt? Mulți oameni preferă cozonacul cu multă umplutură, însă dacă adaugi mai multă nucă decât este cazul, e posibil ca acesta să nu se coacă așa cum trebuie.
Citește și: Cu ce să ungi cozonacii ca să iasă lucioși și rumeni. Amestecul pe care trebuie să îl prepari
Potrivit rețelelor tradiționale, cantitatea corectă de nucă pentru un cozonac este de 350-375 de grame. În funcție de cât de mult crește aluatul și de cât de mari sunt tăvile, se poate pune mai multă sau mai puțină umplutură.
Ingrediente:
Pentru umplutură:
Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, altfel cozonacul nu va crește cum trebuie. Se cerne făina într-un vas încăpător. Se dizolvă drojdia în 100 ml lapte călduț, cu o lingură de zahăr și una de făină. Se lasă la crescut maiaua până când își dublează volumul. Restul de lapte se pune pe foc împreună cu zahărul și se lasă până când zahărul s-a topit.
După ce amestecul s-a răcit puțin, se adaugă gălbenușurile de ou și se amestecă. Se toarnă amestecul peste făină, se adaugă maiaua și un praf de sare. Se frământă aluatul cu mâna sau cu ajutorul unui robot de bucătărie, până când toate ingredientele sunt încorporate. Se adaugă și untul topit, puțin câte puțin, și se încorporează în aluat. Se acoperă cu un prosop curat și se lasă la dospit timp de o oră.
Citește și: Cozonac pufos după rețeta bunicii. Secretul pentru un gust ca pe vremuri
Pentru umplutură, se bat albușurile de ou spumă, cu un praf de sare și cu zahărul. Se încorporează nuca măcinată și cacaoa, amestecând cu un tel sau cu o spatulă.
După ce s-a dospit, se împarte aluatul în două și se întinde pe suprafața unsă cu ulei. Grosimea aluatului trebuie să fie de un deget. Se adaugă jumătate din umplutură și se distribuie uniform. Se pun și rahatul tăiat cubulețe și stafidele, se rulează aluatul și se pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Se procedează la fel și cu cealaltă jumătate de aluat și de umplutură. Din cantitățile menționate se vor obține doi cozonaci.
Aluatul pus în tăvi se mai lasă la dospit încă o oră, după care se unge cu ou bătut. Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade. Cozonacii se coc pe treapta din mijloc, pentru aproximativ 45 de minute sau până când s-au rumenit frumos. Dacă aveți cuptor cu ventilație, folosiți această funcție în timpul coacerii.