Sarea este un ingredient care nu lipsește de la nicio mâncare. Calitatea ei de a potența aromele o face să fie adăugată și în deserturi sau preparate dulci. Pentru o mâncare cu un gust perfect echilibrat, contează atât cantitatea, cât și momentul în care se adaugă sarea. Câtă sare se pune de fapt în ciorbă și când trebuie să o adaugi. Ce să faci dacă ai pus, din greșeală, prea multă.
Nicio mâncare nu are gust fără sare, motiv pentru care aceasta se adaugă și în apa în care fierbem anumite ingrediente, nu doar în mâncarea propriu-zisă. Contează însă cantitatea pe care o folosim, pentru că prea multă sare nu doar că face preparatele imposibil de mâncat, dar nu este bună nici pentru sănătate.
În ceea ce privește momentul ideal pentru a adăuga sarea, acesta depinde de fiecare preparat în parte. Dacă vorbim despre legume sau carne, sarea se adaugă încă de la început în mâncare. În cazul ciorbelor și supelor, este ideal ca sarea să fie pusă la final.
La supe, sarea adăugată de la început face ca zeama să se tulbure. În cazul ciorbelor, dacă folosim și zarzavat, bulion, borș sau zeamă de varză pentru a le acri, trebuie să luăm în considerare că și acestea conțin sare. Dacă ai pus deja sare de la început, este posibil ca ciorba să fie prea sărată după ce adaugi și aceste ingrediente.
În ceea ce privește cantitatea de sare pe care o folosim, aceasta depinde de cât de mare este oala și de ce alte ingrediente mai adaugi. La o oală de 3 litri de ciorbă, de exemplu, este suficient să adaugi o linguriță și jumătate de sare.
În funcție de alte ingrediente pe care le adaugi și care sunt sărate deja și în funcție de gusturi, poți pune chiar o linguriță de sare la toată oala. Acest ingredient mai poate fi însă adăugat și pe parcurs, pe măsură ce servești ciorba.
În cazul în care ai pus prea multă sare în oală, din greșeală, ciorba nu este complet compromisă. Poți rezolva problema adăugând cartof crud în ciorbă. Lasă cartoful să fiarbă în oală timp de 10-15 minute, după care scoate-l.
Cartoful absoarbe o cantitate suficient de mare de sare, iar ciorba poate fi salvată în acest fel. O altă modalitate este să diluezi ciorba sau supa, adăugând o cană de apă în plus.