Sarea este un compus cristalin alb sau incolor, care este utilizat în mod obișnuit ca și condiment în bucătărie pentru a adăuga gust și pentru a conserva alimentele. Sarea este adăugată în mod obișnuit în timpul procesului de gătire pentru a îmbunătăți gustul alimentelor, fiind un puternic potențiator de aromă. De asemenea, poate fi folosită pentru a conserva alimentele, cum ar fi carnea și legumele, prin prevenirea creșterii bacteriilor.
Sarea este folosită și la prepararea deserturilor, a aluaturilor de patiserie contribuind la structura și la fermentația aluatului, cât și la potențarea aromelor. În prepararea rețetelor fie dulci, fie sărate este importantă cantitatea de sare și momentul adăugării în procesul de preparare.
Cantitatea de sare pe care o pui în ciorbă depinde de gustul tău personal și de preferințele culinare. În general, recomandarea este să adaugi sare treptat și să guști ciorba în timpul procesului de gătire, astfel încât să poți ajusta cantitatea de sare în funcție de nevoile tale.
În mod obișnuit, o linguriță sau două de sare pot fi suficiente pentru a condimenta o oală de ciorbă de aproximativ 4-6 porții, dar acest lucru poate varia în funcție de tipul de ciorbă, de ingrediente și de gusturile tale personale. În general, este mai bine să adaugi mai puțină sare la început și să o ajustezi pe parcurs, în loc să adaugi prea multă sare și să strici gustul ciorbei.
Trebuie să aveți în vedere și cantitatea de sare din alte ingrediente, cum ar fi legumele sau carnea, care poate influența cantitatea de sare necesară pentru a fi adăugată la ciorbă.
Dacă folosiți suc de roșii sau acriți ciorba cu borș atunci lăsați condimentarea cu sare pentru finalul pregătirii ciorbei.
Multe gospodine greșesc prin faptul că adaugă sare de la începutul preparării. Acest obicei vă poate afecta gustul final al ciorbei. Dacă, totuși se întâmplă să scăpați mai multă sare în ciorbă, aceasta se poate regla ușor, prin adăugarea de mai multă apă sau prin adăugarea unui cartof întreg, curățat de coajă. Cartoful se lasă în ciorbă fierbinte pentru minim 30 de minute, apoi se aruncă. O altă metodă de a desăra ciorba este să adaugi un amestec de smântână cu gălbenuș ou ( liaison). Separat, într-un bol se amestecă smântână fermentată cu 1-2 gălbenușuri de ou care se temperează cu 2-3 polonice de ciorbă fierbinte. Amestecul se pune în ciorbă la sfârșitul preparării ciorbei. Acest amestec îndulcește ciorba, astfel gustul sărat se va reduce simțitor. Vezi mai multe metode de desărare a mâncărurilor, în funcție de ingrediente: Ce să faci dacă mâncarea e prea sărată. Nu trebuie să o arunci, există un ingredient minune care poate salva situația
Există mai multe tipuri de sare disponibile pe piață, iar gustul sărat poate varia în funcție de tipul de sare utilizat. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de sare și caracteristicile lor de gust:
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune tipuri de sare, iar gustul lor sărat poate varia în funcție de metoda de producție, de proveniență și de alte factori.
Vezi și Ce sare nu trebuie să pui niciodată în paste. Se pot transforma într-o adevărată otravă