Castraveții murați se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor pentru iarnă. În funcție de preferințe, poți alege să pui castraveți la murat în saramură sau în oțet. Câtă sare se pune la castraveții murați, în funcție de rețeta pe care o preferi. Ce alte ingrediente se adaugă în borcan.
Castraveții murați pe care îi punem pentru iarnă trebuie să se păstreze cât mai bine, timp îndelungat. Atunci când deschidem borcanul, aceștia trebuie să fie crocanți la exterior și să nu se înmoaie, indiferent cât timp a trecut de când i-am pus la borcan. În funcție de preferințe putem alege castraveți mai mici sau mai mari pe care să îi punem la murat.
Pentru a fi consumați ca atare, cei mai potriviți sunt castraveții cornichon, cât mai mici. Dacă vrei să folosești castraveții la salata de boeuf sau la alte preparate, poți alege unii mai mari, de grădină. Castraveții trebuie să fie proaspăt culeși și cât mai drepți, pentru a se așeza bine în borcane. Taie un castravete pe jumătate și verifică dacă este gol la mijloc. În acest caz, castraveții nu sunt buni pentru a fi puși la borcan, pentru că golurile de aer din interior îi vor face să se stafidească.
În ceea ce privește soluția care se pune peste castraveți, există două feluri de a o prepara. Unele gospodine preferă saramura, altele soluția pe bază de oțet. În funcție de preferință, vei folosi o cantitate diferită de sare.
În general, cantitatea de saramură de care ai nevoie este cam jumătate din volumul borcanelor în care pui castraveții. Dacă ai un borcan de 3 litri, de exemplu, vei avea nevoie de 1,5 litri de saramură. Pentru a o prepara, ai nevoie de sare neiodată, grunjoasă, specială pentru murături.
La fiecare litru de apă se pun cam 20 de grame de sare. Dacă nu ai cântar de bucătărie, poți măsura cu o lingură mare. 20 de grame de sare înseamnă o lingură cu vârf.
Citește și: De ce puneau bunicile o lingură lângă castraveți. Trucul de pe vremuri te va cuceri, efectul e surprinzător
Se spală bine castraveții și se pun în borcane, cât mai apropiați unul de altul. Se pun felii de morcov, boabe de piper, bastonașe de hrean, boabe de muștar, crenguțe de mărar și foi de dafin în fiecare borcan. Mai departe, se prepară saramura.
Se pune apa împreună cu sarea într-o oală pe foc și se fierbe. Din momentul în care dă în clocot, se lasă la fiert 5 minute, după care se oprește aragazul. Saramura se lasă să se răcească 10 minute, după care se adaugă și o lingură de oțet. Acesta are rolul de a păstra castraveții crocanți în borcane chiar și un an de zile.
Citește și: Cu ce trebuie să stropești castraveții. Când se aplică de fapt tratamentul pentru a avea o recoltă bogată
Borcanele se pun pe o tavă de metal, astfel încât aceasta să preia căldura și borcanele să nu se spargă atunci când punem saramura fierbinte în ele. Se toarnă saramura peste castraveți, până când borcanele sunt pline. Saramura care rămâne nu se aruncă, ci se păstrează pentru a completa a doua zi. Castraveții vor absorbi o parte din lichid și va fi nevoie de completare.
Se acoperă borcanele cu prosoape de bucătărie sau cu tifon și se lasă la fermentat. Castraveții vor face o spumă deasupra, însă aceasta nu trebuie îndepărtată. A doua zi, se completează cu saramură astfel încât castraveții să fie complet acoperiți de lichid. Se închid borcanele cu capace sau cu celofan și se depozitează în cămară sau în beci.
Citește și: Castraveți murați într-o singură noapte. Trucul din cartea de bucate a bunicilor. Vor ieși senzaționali
Pentru a prepara castraveți murați în oțet, ai nevoie de aceleași ingrediente pe care le vei pune în borcane. Diferă doar modul de preparare a soluției în care vor fi murați aceștia. Pentru cea pe bază de oțet ai nevoie de următoarele ingrediente:
Se pune apa la fiert, împreună cu sarea și zahărul. Când acestea s-au dizolvat și amestecul dă în clocot, se adaugă oțetul și se oprește focul. Se pun castraveții împreună cu celelalte ingrediente în borcane și se adaugă soluția pe bază de oțet peste ei. Se sigilează borcanele și se lasă să se răcească progresiv, acoperite cu o pătură sau cu prosoape.