Brânza este un aliment consumat destul de des de români, însă aceasta se alterează în câteva zile dacă nu este păstrată în condiții prielnice. Așadar, dacă doriți să păstrați brânza mai mult timp proaspătă, iată câtă sare se pune la saramura pentru brânză.
Brânza este delicioasă și poate fi consumată în orice moment al zilei. Totuși, brânza proaspătă sau maturată nu rezistă mai mult de câteva zile. De aceea, specialiștii recomandă să păstrăm brânza în saramură. În acest mod, își va păstra toate proprietățile!
Brânza în saramură are și câteva trucuri esențiale atunci când o preparați. Indiferent dacă o puneți în borcane sau butoiașe de lemne, brânza la saramură va rămâne la fel de aromată și gustoasă pentru mult timp. Important este să țineți cont de câteva secrete când o puneți în saramură.
Cea mai bună saramură pentru brânză se face din 200 de grame de sare la un litru de apă. Apa se fierbe înainte de a conserva brânza. După ce a fiert, saramura se toarnă peste bucățile de brânză și se închide recipientul cu un capac. Se păstrează la rece pentru ca brânza să nu se înmoaie.
Dacă nu o puneți în saramură, brânza de burduf sau brânzeturile mai grase se păstrează bine și la congelator luni bune. Brânza de burduf mai poate fi pusă în borcan și acoperită cu untură.
Citește și: Alimentul pe care să nu-l pui sub nicio formă pe ușa frigiderului. Se va strica imediat
Alte gospodine preferă să adauge și un ou proaspăt de găină la saramură. Prima dată se adaugă sare de murături, neiodată, în apă și se adaugă un ou proaspăt. Dacă oul va pluti deasupra, saramura va fi gata. Apoi se fierbe saramura și se lasă la răcit!
Separat, brânza de oaie sau vacă se taie în felii mari, cât să intre într-un borcan, bidon sau putină. Se presară cu sare de mare și se lasă câteva ore să-și ia sarea și să se mai scurgă de zer.
După ce saramura este gata, brânza se așază în borcane sau bidoane. Se toarnă deasupra saramura rece, cât să acopere brânza bine, să o depășească 2 degete deasupra. Apoi se pun bucăți de lemn care să țină brânza dedesubt.
Ca saramura să se păstreze bine peste iarnă, important este ca brânza să se lase la scurs bine înainte, ca să nu aibă zer. În plus, feliile de brânză nu trebuie să se lipească între ele.