Având în vedere că se apropie cu pași repezi perioada Crăciunului, gospodinele se gândesc la preparatele pe care le vor pune pe masă. Cu siguranță nu lipsesc sarmalele. Dar care este cea mai bună rețetă? Câtă sare se pune la sarmale? Cât trebuie fierte? Îți spunem mai jos rețeta, pas cu pas.
Sarmalele reprezintă un fel de mâncare foarte apreciat în România și care nu lipsește de pe mese în timpul sărbătorilor de iarnă. Ei bine, de multe ori se întâmplă ca acestea să conțină prea multă sare. Atunci când sunt pregătite se ține cont de mai multe reguli. Spre exemplu, cele mai gustoase sarmale sunt cele din carne de porc și fierte într-o oală de lut. De asemenea, carnea de porc tocată trebuie amestecată foarte bine cu ceapa călită în puțin ulei încins.
Oul este și el foarte important. Un ou crud se sparge și se amestecă cu compoziția pentru sarmale, astfel va fi mai legată și nu mai există riscul să se desfacă în timpul fierberii.
Foile de varză murate trebuie spălate foarte bine sau puse pentru jumătate de oră, o oră în apă la desărat. Aici intervine problema sarmalelor sărate. Având în vedere că și varza este deja sărată, multe gospodine mai pun foarte multă sare și în compoziția sarmalelor. Specialiștii recomandă să se adauge foarte puțină sare în compoziția sarmalelor, mai ales dacă este folosită varză murată care nu a stat prea mult la desărat.
Ingredientele necesare: 500 g carne tocată de porc (mai grasă), o ceapă medie tocată, 50 g orez, 2 linguri de ulei, sare, piper, cimbru uscat, puțină boia dulce, 2 verze murate medii, 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau cârnați proaspeți afumați), crenguțe de cimbru uscat, 500 ml suc gros de roșii, 1 foaie de dafin.
Se spală varza și se lasă foile la desărat. Foile de varză care nu sunt bune pentru sarmale se toacă și se folosesc pe fundul oalei. Într-o tigaie încinsă se călesc bine legumele împreună cu orezul spălat bine. Se adaugă 2-3 linguri de pastă de roșii și se stinge cu un pahar cu apă. Se mai lasă la fiert puțin până când începe orezul să se umfle.
După ce amestecul se răcește se adaugă carnea tocată, sarea, piperul, cimbrul și boia dulce. Se asamblează sarmalele, apoi se pune varza tocată pe fundul oalei și se așază sarmalele. După primul strat se pune din nou varză tocată și afumătura. Se toarnă două, trei pahare cu apă caldă, se acoperă oala cu un capac și se lasă la foc mic pentru aproximativ trei ore. Pentru un plus de savoare, când sunt aproape fierte, oala cu sarmale trebuie băgată la cuptor pentru câteva minute.