Câte calorii are o felie de cozonac, preparatul nelipsit de la masa de sărbători. Ne apropiem cu pași repezi de sărbătoarea Crăciunului, când toate gospodinele se pun pe gătit cei mai gustoși cozonaci. Este unul dintre cele mai apreciate preparate, însă unul cu multe calorii. Puteți afla mai jos, care cozonac are cele mai multe calorii.
Câte calorii are o felie de cozonac
Fiind un produs destul de dulce, nu trebuie consumat în cantităţi mari, mai ales că are şi multe calorii. Iată tot ce trebuie să știți:
O felie (119 g) de panettone conţine între 290 şi 326 de calorii, potrivit Nutritionix.
100 g dintr-un cozonac românesc de 1 kg, cu cremă de nuci şi stafide conţine 394 kcal.
Cozonacul cu rahat este şi mai caloric. Acesta conţine nu mai puţin de 422 kcal la 100 g produs, dintre care 18 g de grăsimi şi 55g de carbohidraţi.
cozonacul cu cremă de nuci şi stafide are la 100 g produs, 18,7 grăsimi şi 21,7 g zaharuri.
Specialiștii în nutriție recomandă ca în perioada sărbătorilor să nu consumați mai mult de două felii de cozonac pe zi. Altfel, veți avea probleme cu silueta.
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Planificarea unui concediu de vară poate fi o adevărată provocare, mai ales când încercăm să găsim echilibrul între buget, preferințele de destinație și disponibilitatea locurilor.…
Mai mult, nutriționiștii spun că este recomandat să preparați cozonacul în casă, cu ouă de la țară, ecologice, nuci și să u adăugați zahăr în aluat. Secretul este că dacă nu folosiți zahăr pentru aluat, acesta va crește mai pufos.
„Vorbim despre un preparat delicios, dar plin de carbohidrați. O felie de cozonac nu ar trebui să depășească 100-15 de grame, adică să nu nu fie mai gros de un deget, un deget și jumătate. Ar fi bine să îl mâncăm în prima parte a zilei, cum ar fi la micul dejun. Dacă felia are undeva la 100 de grame, felia are 400 de calorii”, a spus medicul Andreea Șuvoială, potrivit Antena 3.
Trucuri pentru cozonaci pufoși
Vasul în care se frământă aluatul să fie călduţ. Se clătește înainte cu apă fierbinte, apoi se șterge foarte bine.
Folosiți ouă de găină, nu de rață sau de gâscă.
Pentru o culoare galbenă a aluatului există trei variante:
se pune sare în gălbenușuri
se folosesc ouă de găini hrănite cu porumb
se adaugă puțin șofran (dizolvat în lapte) în făină.
Laptele trebuie încălzit atunci când se pregătește maiaua din drojdie. Laptele nu trebuie însă, să fie prea fierbinte.
Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adăugați suc de lămâie și sare în ele
Alegeți ingrediente proaspete și de calitate.
Nuca trebuie curățată bine, pentru a nu scăpa coji în aluat.
Opăriți cu apă nuca, pentru a scăpa de gustul amar.
Cerneți făina înainte de a vă apuca de aluat.
Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. Frământați timp de 20 de minute.
Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâni
Ungeți bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi.
Înainte de a băga cozonacii în cuptor, se ung cu ou bătut cu puțin lapte.
Nu deschideți ușa cuptorului în primele 20 de minute după ce ai introdus cozonacii.
Atunci când cozonacii s-au rumenit deasupra îi puteți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă.